piątek, 14 kwietnia 2017

Babka kawowa

Tę babkę robiłam na Wielkanoc 2 lata temu, ale jakoś się nie złożyło i przepis leżał w moim małym archiwum, stąd zdjęcia odbiegają trochę od obecnych. Ta babka to ostatnia propozycja na tegoroczne święta. Jest delikatna, kawowa z dużymi wyczuwalnymi kawałkami czekolady, więc ucieszy jej smakoszy. Polecam.
Źródło.


babka, wielkanoc, bernika,, ciasto, kawa, kulinarny pamietnik

Babka kawowa
  • 150 g masła 
  • 150 g cukru
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g czekolady kawowej
lukier:
  • sok z 1/2 cytryny
  • cukier puder



Oddzielić żółtka od białek. Żółtka wymieszać w kubku dokładnie z kawą, aż kawa się rozpuści. Miękkie masło  trzeć mikserem z połową cukru i szczyptą soli na puszystą masę. Miksując dodawać stopniowo jajka z kawą.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wmieszać delikatnie do masy.
Osobno ubić białka jajek na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo resztę cukru. Pianę dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
Czekoladę posiekać na małe kawałki. Wsypać czekoladę i delikatnie całość wymieszać. Ciasto przełożyć do formy na babkę, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika na ok. 45- 50 minut. Sprawdzić patyczkiem czy gotowa.
Babkę wyjąć z piekarnika i zostawić do ostygnięcia. Następnie wyjąć z formy i przełożyć na kratkę. Zrobić polewę: Wymieszać sok z cytryny z cukrem pudrem, dosypując go stopniowo, aż uzyskamy lukier odpowiedniej dla siebie gęstości. Polać babkę lukrem.

babka, wielkanoc, bernika,, ciasto, kawa, kulinarny pamietnik

1 komentarz: