sobota, 18 marca 2017

Kotleciki indycze z kasztanami wodnymi

Dzisiaj przepis z produktem który poznałam niedawno na warsztatach House of Asia. Są to kasztany wodne. Nie bardzo wiem jak określić ten produkt bo jego smak tak średnio przypadł mi do gustu, ale jeśli dodamy go do dania takiego jak np kotleciki z indyka to będzie to idealne połączenie, bo wzbogaci go o fajny element chrupkości. Myślę że warto go wykorzystywać w kuchni, ja jeszcze z nim poeksperymentuje, szczególnie w ramach kuchni azjatyckiej. Przepis z książeczki którą otrzymałam na warsztatach. 

indyk, kasztany, kotleciki, tajskie, mielone, bernika, kotlet, kasztany wodne, kulinarny pamietnik

Kotleciki indycze z kasztanami wodnymi

kotleciki:
  • 300 g mielonego mięsa indyka
  • 70 g kasztanów wodnych
  • 5-6 gałązek kolendry lub natki pietruszki
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu świeżo mielonego
  • 20 ml sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (skrobi ziemniaczanej)
  • 1 białko jajka
  • 100 g panierki panko do obtoczenia
  • olej kokosowy do smażenia
sos:
  • 20 ml sosu sojowego jasnego
  • 10 ml czarnego octu
  • 1 łyżeczka cukru




Kasztany wodne pokroić w bardzo drobną kostkę. Kolendrę lub natkę posiekać. Składniki masy wymieszać w misce do uzyskania jednolitej masy. Z masy uformować jednakowej wielkości kuleczki, lekko je spłaszczyć jak na kotlety mielone, obtoczyć w panierce panko.
Na patelni rozgrzać olej kokosowy i usmażyć porcjami kotleciki. Można także upiec w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Kuleczki ułożyć na blasze i piec przez 20 min.
Składniki sosu mieszamy w miseczce i odstawiamy do przegryzienia się smaków, na czas pieczenia kuleczek. Kuleczki podajemy z sosem, delikatnie obsypane zieleniną.

indyk, kasztany, kotleciki, tajskie, mielone, bernika, kotlet, kasztany wodne, kulinarny pamietnik


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz