poniedziałek, 6 lutego 2017

Naleśniki bezglutenowe

Po dość długiej przerwie jak pewnie zauważyliście, ale ani ferie ani choroba nie sprzyjała jakoś na spędzaniu czasu przy komputerze i regularnym wpisom pojawiam się znowu. Zaczynamy ten tydzień od naleśników bezglutenowych, pysznych, zdrowych szczególnie przy diecie bez glutenu, bez laktozy, czy przy chorobie tarczycy Hashimoto. Zapraszam.  Źródło.

nalesniki, bez glutenu, bez laktozy, bezglutenowe, hashimoto, dieta, bernika, kulinarny pamietnik

Naleśniki bezglutenowe
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 50 g mąki ryżowej
  • 15 g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli morskiej
  • 2 jajka
  • 300 ml mleka (dowolnego, ja użyłam mleka bez laktozy)
  • 30 g oleju kokosowego 



Do miski wsypać wszystkie mąki, dodać sól, wbić jajka oraz wlać mleko. Całość zmiksować na gładkie ciasto lub wymieszać rózgą. Na patelni roztopić olej, odstawić by lekko przestygł, a następnie dodać go do masy i ponownie całość wymieszać rózgą lub mikserem. Ciasto odstawić na 30 minut.
Dobrze rozgrzać patelnię na średnim ogniu. Smażyć naleśniki wlewając porcję ciasta na patelnię tak, aby zakryło całą patelnię cienką warstwą. Smażyć przez około pół minuty z każdej strony. Odłożyć na talerz i smażyć pozostałe naleśniki. Podać z ulubionym nadzieniem.

nalesniki, bez glutenu, bez laktozy, bezglutenowe, hashimoto, dieta, bernika, kulinarny pamietnik

nalesniki, bez glutenu, bez laktozy, bezglutenowe, hashimoto, dieta, bernika, kulinarny pamietnik

6 komentarzy:

  1. Są idealne, jak tylko będę się zabierać za naleśniki, to spróbuję tej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  2. W końcu znalazłam sensowny przepis na bezglutenowe naleśniki :)
    Wypróbuję przy najbliższej okazji.
    Pozdrawiam!
    https://kuchniaoddwojga.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń