Kuchnia i wino czyli relacja z Restauracji Cesarska w Chorzowie

W dniu 10.11.2016 na zaproszenie Hotelu Diament Arsenal Palace i Restauracji Cesarskiej w Chorzowie miałam okazję uczestniczyć w kolacji „Kuchnia i wino” czyli jesienny bukiet smaków i opowieści o winie.


To już drugie zaproszenie związane z siecią Hoteli Diament.



Imprezę prowadził niekwestionowany autorytet w tej dziedzinie, Pan Sławomir Chrzczonowicz, autor przewodników winiarskich oraz członek Stowarzyszenia Sommelierów Polskich.



Kolacja skierowana była dla koneserów wina, klientów hotelu, jak i osób pragnących poznać tajniki winiarstwa. Spotkanie  miało na celu przedstawienie oferty firmy Winkolekcja, w ofercie której znajdują się wina niedostępne w regularnej sprzedaży sklepowej, a które będzie można degustować i kupować we wszystkich czternastu obiektach tworzących sieć Hoteli Diament, jako nowy element gastronomicznej oferty. Była to okazja do spróbowania win takich jak: Moulin de Gassac Sauvignon, Riesling Classic Bestheim czy Hunky Dory.



"Od 14 listopada klienci Hoteli Diament będą mogli wybierać spośród aż 37 gatunków win pochodzących z różnych stron świata. Nowością w hotelowej ofercie są m.in. wina z rodzinnej firmy Aresti wywodzącej się z Chile. Są to wina wielokrotnie nagradzane w międzynarodowych konkursach i cieszące się uznaniem na całym świecie. Goście będą mogli ich skosztować zarówno w restauracji, jak i w hotelowych pokojach. W recepcji zakupią natomiast specjalnie skomponowane zestawy podarunkowe, szczególnie przydatne jako elegancki prezent w biznesowych okolicznościach.



Oferta ma być przyjazna zarówno koneserom, jak i osobom nieobeznanym z tajnikami właściwego doboru win. Karta win Hoteli Diament to intuicyjna klasyfikacja wina według koloru wraz z dokładnym opisem walorów i przeznaczenia win. W restauracjach Hoteli Diament przy wyborze trunków pomogą także przeszkoleni kelnerzy, którzy doradzą, jaki smak wybrać lub jakie wino najlepiej komponuje się z zamówionym przez gościa daniem.



– Wysokiej jakości wina to doskonałe uzupełnienie oferty naszych hoteli, nie tylko pod względem gastronomicznym. Wino jest przecież także znakomitym pomysłem na prezent dla partnera biznesowego, a to ważny aspekt ze względu na profil naszych gości. Także klienci indywidualni znajdą w naszej ofercie smaki, które warto sprezentować np. bliskiej osobie. Duży nacisk położyliśmy więc na zapewnienie naszym gościom najlepszego wyboru wina, dlatego zdecydowaliśmy się na współpracę – mówi Andrzej Kłapyta, wiceprezes spółki Hotele Diament."




Kolacja została przygotowana przez szefa kuchni Restauracji Cesarska, 


która do niedawna była jeszcze dostępna tylko klientom hotelu, a obecnie od października każdy może skorzystać z jej usług i menu. A wszystko w pięknym otoczeniu wyjętym jak z przygód dzielnego wojaka Szwejka i okresu Franza Josepfa.







A czym nas ugoszczono widać poniżej:

Zapiekanka z kozim serem i świeżym tymiankiem


Grillowane plastry gruszki w szynce dojrzewającej oproszone cynamonem



Cappucino kasztanowe



Kaczka kładziona na pieczonych plastrach jabłka w majeranku



Dzwonki labraksa z bekonowym torcikiem ziemniaczanym



Pomarańczowo-tymiankowy crème brulee



Wszystko było pyszne, idealnie dobrane do tego wina podkreślały smak podawanych potraw. Miło spędzony wieczór biorąc po uwagę ilość kieliszków które trzeba buło wypić.

Zdjęcia udostępnione dziki uprzejmości Hotelu Diament i Restauracji Cesarska.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger