środa, 23 listopada 2016

Czerwona kapusta w mleczku kokosowym

Okazuje się że nie tylko młoda kapusta, ale i czerwona kapusta kocha mleczko kokosowe. Tak, to prawda. Kapusta podkręcona smakiem wina, pomarańczy, octu balsamicznego z dodatkiem mleczka kokosowego to mieszanka wyjątkowo smaczna. Małżeństwo wręcz idealne. Polecam.



kapusta, czerwona kapusta, mleczko kokosowe, bernika, kulinarny pamietnik, obiad

Czerwona kapusta w mleczku kokosowym
  • 1/2 główki czerwonej kapusty
  • cebula
  • 1/2 puszki mleczka kokosowego czyli 200 ml
  • garść żurawiny w soku z granatu
  • garść rodzynek
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1/2 kieliszka czerwonego wytrawnego wina
  • łyżka octu balsamicznego
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • sól
  • pieprz


Kapustę obrać z brzydszych liści, poszatkować w paski. Cebule drobno posiekać. Kapustę przełożyć do garnka, podlać wodą około 1/2 szklanki, dodać cebulę, dusić ok 10 minut aż woda wyparuje. Dolać wino, dodać bakalie, imbir, sól i pieprz. Przykryć i dusić 0k 30 minut. Co jakiś czas mieszać (ewentualnie podlewać wodą lub winem). Na koniec gdy kapusta jest miękka, dodać ocet balsamiczny i sok z pomarańczy, wymieszać. Następnie dodać mleczko kokosowe, wymieszać dokładnie, chwilę wszystko poddusić razem, tak by kapusta wchłonęła mleczko.


kapusta, czerwona kapusta, mleczko kokosowe, bernika, kulinarny pamietnik, obiad

1 komentarz:

  1. Muszę się skusić i wypróbować, ładnie wygląda ;-)

    OdpowiedzUsuń