środa, 19 października 2016

Zupa biała enchilada z indykiem

Czy wiecie że październik jest miesiącem dań z makaronu? To właśnie 25 października czyli już wkrótce będziemy świętować Światowy Dzień Makaronu. W ogóle makaron jest mi bardzo bliski, bo jest chyba najczęściej wykorzystywanym przeze mnie produktem, zarówno w zupach jak i daniach głównych. Uwielbiamy makaron pod każdą postacią. A wy? Jeśli tak to przypadnie wam do gustu poniższa zupa. To wariacja na temat meksykańskiej potrawy enchilady. Domowy wywar połączony z mlekiem, śmietaną, intensywnymi przyprawami, fasolą, kukurydzą i mięsem. Takie nasze flaczki tylko bardziej na bogato. Zamiast tortilli do zupy użyłam makronu łazanki Lubella, który dodatkowo zagęścił zupę. Wyszła przepyszna kombinacja, jednogarnkowe danie, które zniknęło w oka mgnieniu. Polecam.

zupa, enchilada, indyk, makaron, lubella, awokado, lazanki, bernika, kulinarny pamietnik


Zupa biała enchilada z indykiem

wywar:
  • porcja rosołowa z indyka (2 skrzydła i szyja)
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • seler
  • łyżka soli
  • czarny pieprz świeżo mielony
  • solidna porcja lubczyku np. suszonego
do zupy:
  • 1 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • duża cebula
  • 1-1,5 szklanki makaronu łazanki Lubella Classic
  • 1,5 szklanki mleka
  • 150 ml śmietany do zup
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry utłuczonych
  • papryczka chilli lub 1 ziarno suszone papryki Jalapeno lub chilli w proszku
  • pieprz świeżo mielony
  • puszka kukurydzy
  • puszka białej fasoli
  • ser żółty starty
  • awokado



Mięso umyć, włożyć do garnka, zalać 2 l wody. Włoszczyznę obrać i dodać do garnka z indykiem. Do zupy dołożyć  lubczyk, sól i pieprz. Gotować na wolnym ogniu przez ok 3h. Wywar ma cały czas lekko pyrkać. Gotowy rosół przecedzić i doprawić do smaku, ale z reguły nie jest to potrzebne. Ma być około 1,5 litra wywaru. Mięso z indyka obrać i drobno pokroić. Wywar lekko podgrzewać na niewielkim ogniu.
Na patelni rozgrzać masło. Cebule pokroić w kostkę a czosnek drobno posiekać. Kiedy masło się rozpuści, dodać cebulę i czosnek. Smażyć ok 2 minut, aż cebula się zeszkli. Dodać do garnka z wywarem. Papryczkę chili drobno posiekać. Dodać do zupy chilli, mleko, kminek, kumin, kolendrę, pieprz, wszystko wymieszać. Dołożyć makaron łazanki Lubella. Gotować 5 minut. Śmietanę rozrobić z łyżką gorącej zupy i wlać ją do zupy. Następnie dodać kukurydzę, fasolę i rozdrobnione mięso z indyka. Doprawić do smaku, tak by była wg waszego gustu pikantna. Gotować przez kolejne 2 minuty aż makaron zmięknie. Gotową zupę wlać na talerze, posypać serem i kawałkami pokrojonego awokado.

zupa, enchilada, indyk, makaron, lubella, awokado, lazanki, bernika, kulinarny pamietnik

zupa, enchilada, indyk, makaron, lubella, awokado, lazanki, bernika, kulinarny pamietnik

2 komentarze:

  1. pomysłowa zupa, musi być pyszna. i jest taka prosta.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję, jest i szybka i pyszna. polecam.

      Usuń