Zupa biała enchilada z indykiem
Czy wiecie że październik jest miesiącem dań z makaronu? To właśnie 25 października czyli już wkrótce będziemy świętować Światowy Dzień Makaronu. W ogóle makaron jest mi bardzo bliski, bo jest chyba najczęściej wykorzystywanym przeze mnie produktem, zarówno w zupach jak i daniach głównych. Uwielbiamy makaron pod każdą postacią. A wy? Jeśli tak to przypadnie wam do gustu poniższa zupa. To wariacja na temat meksykańskiej potrawy enchilady. Domowy wywar połączony z mlekiem, śmietaną, intensywnymi przyprawami, fasolą, kukurydzą i mięsem. Takie nasze flaczki tylko bardziej na bogato. Zamiast tortilli do zupy użyłam makronu łazanki Lubella, który dodatkowo zagęścił zupę. Wyszła przepyszna kombinacja, jednogarnkowe danie, które zniknęło w oka mgnieniu. Polecam. 
Zupa biała enchilada z indykiem
wywar:
- porcja rosołowa z indyka (2 skrzydła i szyja)
 - 2 marchewki
 - pietruszka
 - seler
 - łyżka soli
 - czarny pieprz świeżo mielony
 - solidna porcja lubczyku np. suszonego
 
do zupy:
- 1 łyżki masła
 - 2 ząbki czosnku
 - duża cebula
 - 1-1,5 szklanki makaronu łazanki Lubella Classic
 - 1,5 szklanki mleka
 - 150 ml śmietany do zup
 - 1/2 łyżeczki mielonego kminku
 - 1 łyżeczka kuminu
 - 1 łyżeczka ziaren kolendry utłuczonych
 - papryczka chilli lub 1 ziarno suszone papryki Jalapeno lub chilli w proszku
 - pieprz świeżo mielony
 - puszka kukurydzy
 - puszka białej fasoli
 - ser żółty starty
 - awokado
 
Mięso umyć, włożyć do garnka, zalać 2 l wody. Włoszczyznę obrać i dodać do garnka z indykiem. Do zupy dołożyć  lubczyk, sól i pieprz. Gotować na wolnym ogniu przez ok 3h. Wywar ma cały czas lekko pyrkać. Gotowy rosół przecedzić i doprawić do smaku, ale z reguły nie jest to potrzebne. Ma być około 1,5 litra wywaru. Mięso z indyka obrać i drobno pokroić. Wywar lekko podgrzewać na niewielkim ogniu.
Na patelni rozgrzać masło. Cebule pokroić w kostkę a czosnek drobno posiekać. Kiedy masło się rozpuści, dodać cebulę i czosnek. Smażyć ok 2 minut, aż cebula się zeszkli. Dodać do garnka z wywarem. Papryczkę chili drobno posiekać. Dodać do zupy chilli, mleko, kminek, kumin, kolendrę, pieprz, wszystko wymieszać. Dołożyć makaron łazanki Lubella. Gotować 5 minut. Śmietanę rozrobić z łyżką gorącej zupy i wlać ją do zupy. Następnie dodać kukurydzę, fasolę i rozdrobnione mięso z indyka. Doprawić do smaku, tak by była wg waszego gustu pikantna. Gotować przez kolejne 2 minuty aż makaron zmięknie. Gotową zupę wlać na talerze, posypać serem i kawałkami pokrojonego awokado.




pomysłowa zupa, musi być pyszna. i jest taka prosta.
OdpowiedzUsuńdziękuję, jest i szybka i pyszna. polecam.
Usuń