niedziela, 16 października 2016

Chleb niemiecki dyniowy

Z okazji dzisiejszego dnia - Akcji World Bread Day 2016 czyli Światowego Dnia Chleba i jego 10 edycji postanowiłam upiec bardzo popularny w Niemczech chlebek dyniowy, czyli Kürbiskernbrot. Prosty, pyszny chleb z dużą ilością pestek dyni. A że jednocześnie trwa sezon na dynię jest to idealny przepis na jej wykorzystanie. Zapraszam.

chleb, niemcy, dynia, pestki dyni, bernika, piekarnia, Kürbiskernbrot, kulinarny pamietnik,

Chleb niemiecki dyniowy
  • 25 g nasion dyni
  • 175 ml wody
  • 50 g płatki żytnich
  • 10 g drożdży
  • ½ łyżeczki cukru
  • 125 ml wody
  • 200 g mąki pszennej (typ 550)
  • 50 g mąki żytniej (typ 1150)
  • 10 g soli
  • 25 g pestek dyni do posypania
  • 50 g sera gouda świeżo tartego



Rozgrzewamy piekarnik do 180° C (grzałka góra dół). Nasiona dyni rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy przez 5 minut. W międzyczasie zagotowujemy wodę. W misce mieszamy podpieczone nasiona dyni i płatki żytnie. Zalewamy 175 ml wrzącej wodą, zostawiamy na 2 godz. aż napęcznieją i wchłoną całą wodę.
Drożdże z cukrem rozpuszczamy w 125 ml ciepłej wody. Dodajemy obie mąki i sól. Mieszamy mikserem przez 2 min. Dodajemy napęczniałe ziarna ziarna, mieszamy i zagniatamy ciasto przez około 6-8 min ręcznie lub mikserem z uchwytem haka na wolnych obrotach przez 4 min.
Ciasto wkładamy do miski posypanej mąką. Wierzch ciasta również posypujemy mąką, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 30 min. w temperaturze pokojowej, by podwoiło swoją objętość.
Ciasto przekładamy na omączony blat i formułujemy podłużny bochenek chleba. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch chleba smarujemy najlepiej za pomocą pędzelka odrobiną wody, posypujemy pestkami dyni i startym serem. Odstawiamy na 30 min., by ponownie ciasto podrosło.

Nagrzewamy piekarnik do 200° C (grzałka góra dół). Na dno piekarnika wstawiamy miskę z wodą. Włożyć blaszkę z chlebem, zmniejszyć temperaturę do 190° C i piec około 45 minut. Jeśli wierzch się będzie zbytnio rumienił wystarczy przykryć go papierem do pieczenia.

chleb, niemcy, dynia, pestki dyni, bernika, piekarnia, Kürbiskernbrot, kulinarny pamietnik,

chleb, niemcy, dynia, pestki dyni, bernika, Kürbiskernbrot, piekarnia, kulinarny pamietnik,

World Bread Day 2016 (October 16)

6 komentarzy:

  1. Wspaniały chleb, aż mam ochotę spróbować!
    Miło świętować w takim gronie!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Looks delicious and I love Kürbiskerne! Dziękujemy za udział wem World Bread Day 2016!

    OdpowiedzUsuń