czwartek, 1 września 2016

Leczo z dyni

I nastał czas dyni. Jesień wkrada się w nasze progi, przynosząc złocistą dynie i dyniowe obiady. Dlatego co powiecie na leczo z dynią i soczewicą? Nie dość ze smaczne, syte danie to jeszcze dietetyczne. Robi się je szybko, można zabrać se sobą do pracy w pudełeczku, co ja czyniłam ostatnio przez 3 dni bo tyle tego ugotowałam. Ale było warto, bo nam smakowało.
dynia, leczo, soczewica, dieta, dietetycznie, obiad, jednogarnkowe, hashimoto, tarczyca, bez glutenu, bernika, kulinarny pamietnik

Leczo z dyni
  • 500 g dyni
  • ½ szklanki zielonej soczewicy lub ½ puszki soczewicy gotowanej na parze
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 1 cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 500 g pomidorów
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • szklanka  wrzącej wody
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • szczypta ostrej papryki
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • opcjonalnie 2 łyżki ajwaru



Cebule i czosnek pokroić w kostkę. Dynie, paprykę, cukinie, pomidory pokroić w średniej wielkości kostkę. W garnku rozgrzać oliwę zeszklić cebulę i czosnek. Dodać soczewicę (ale suchą, nie z puszki). Następnie dodać dynię, paprykę, cukinię, pomidory. Wlać wodę. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Gotować pod przykryciem 15 minut aż warzywa będą miękkie. Jeśli używamy soczewicy z puszki to dodajemy ją na końcu, gdy leczo jest prawie gotowe.  Gotowe leczo doprawiamy do smaku np. pieprzem, papryką i ajwarem.

dynia, leczo, soczewica, dieta, dietetycznie, obiad, jednogarnkowe, hashimoto, tarczyca, bez glutenu, bernika, kulinarny pamietnik

dynia, leczo, soczewica, dieta, dietetycznie, obiad, jednogarnkowe, hashimoto, tarczyca, bez glutenu, bernika, kulinarny pamietnik

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz