czwartek, 14 lipca 2016

Sałatka z indykiem, komosą i bobem

Te sałatkę mogę jest prze 7 dni w tygodniu, ale ostatni jadłam ją przez 3 i wiecie co? i mi się nie nudzi.. jest naprawdę dobra, do tego dietetyczna, zdrowa, stanowi idealny posiłek w pracy  jako obiad. Polecam każdemu szczególnie tym na diecie.

komosa, salatka, bob, dieta, hashimoto, bez glutenu, bernika, kulinarny pamietnik, quinoa


Sałatka z indykiem, komosą i bobem
  • 2 sznycle z piersi z indyka (lub 1 pierś)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka quinoa (komosy ryżowej)
  • 1 szklanka bobu
  • 1 duży ogórek
  • 2 pomidory
  • cebula dymka
  • 2 łyżki koperku posiekanego
  • 2 łyżki posiekanej mięty
  • 2 łyżki posiekanej bazylii
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pieprz świeżo mielony



Pierś z kurczaka lub indyka pokroić na cienkie, niewielkie kawałki. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, doprawić mięso solą i pieprzem i usmażyć tylko tyle by nie było surowe, bez zbędnego przysmażania.

Bób ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, obrać ze skórek.

Na wrzącą, osoloną wodę wsypać komosę. Po zagotowaniu gotować na wolnym ogniu ok. 15 min. Odstawić do ostygnięcia.

Pomidora i ogórka obrać, pokroić w kostkę. Dymkę posiekać.


Zioła wymieszać z olejem, octem winnym i cytryną. Doprawić do smaku pieprzem.  W  misce wymieszać kurczaka/indyka, bób, komosę, ogórka, pomidora, wlać sos i wymieszać.


komosa, salatka, bob, dieta, hashimoto, bez glutenu, bernika, kulinarny pamietnik, quinoa

komosa, salatka, bob, dieta, hashimoto, bez glutenu, bernika, kulinarny pamietnik, quinoa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz