piątek, 8 lipca 2016

Pâté, czyli pasztet z wątróbki drobiowej

Jakie macie zdanie o wątróbce drobiowej? Lubicie czy raczej omijacie szerokim łukiem? A może lubicie wątrobiane pasztety? Jeśli tak to to danie przypadnie wam do gustu. Zapraszam do przygotowania pâté, czyli francuskiej odmiany pasztetu. Jest to masa delikatna, kremowa, z aromatem wina, idealna do chleba na kolację, czy jako przekąska dla gości. Dla wielbicieli wątróbki będzie to nie lada rarytas. Do tego robi się szybko i prosto. Polecam. Podobne smarowidło pojawiło się już na blogu tutaj.


Pâté, pasztet, watrobka, drobiowa, pasztecik, bernika, kulinarny pamietnik, watrobka drobiowa


Pâté, czyli pasztet z wątróbki drobiowej

  • 350 g wątróbki drobiowej

  • cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 łyżki pokrojonej marchewki

  • 75 g miękkiego masła

  • 100 g wina czerwonego (u mnie porto)

  • kilka gałązek natki pietruszki

  • ½ łyżeczki tymianku

  • pieprz świeżo zmielony

  • sol do smaku

  • 35 g masła do polania

  • mleko



Wątróbkę dokładnie wypłukać, oczyścić z błon. Zalać mlekiem i odstawić na 30 min, po czym odcedzić i pokroić na małe kawałki. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Rozgrzać na patelni 2 łyżki masła, przesmażyć na rozgrzanym tłuszczu cebule, czosnek i marchewkę. Po kilku minutach dodać pokrojoną wątróbkę i tymianek. Smażyć chwilę, aż wątróbka zmieni swój kolor. Wlać wino, doprawić solą i pieprzem. Smażyć kilka minut aż odparuje część wina. Odstawić do lekkiego wystygnięcia.

Jeszcze ciepłą wątróbkę z warzywami zmiksować blenderem. Dodać pozostałe, miękkie masło i ponownie zmiksować na gładką masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Masę włożyć do małych słoiczków. Na środku położyć po listku natki pietruszki. Masło rozpuścić i zalać wierzch pasztetu w słoiczkach. Zalanie masłem konserwuje pasztet i przedłuża jego czas zużycia. Słoiczki wstawić do lodówki do schłodzenia. Pastą posmarować kromki chleba, podać np z ogórkiem kiszonym.


Pâté, pasztet, watrobka, drobiowa, pasztecik, bernika, kulinarny pamietnik, watrobka drobiowa


Pâté, pasztet, watrobka, drobiowa, pasztecik, bernika, kulinarny pamietnik, watrobka drobiowa


Pâté, pasztet, watrobka, drobiowa, pasztecik, bernika, kulinarny pamietnik, watrobka drobiowa

7 komentarzy:


  1. Hej!

    Zapraszam Cię serdecznie do wzięcia udziału w kulinarnym- danie z kaszą w roli głównej. Do wygrania trzy książki Wandy Jackowskiej "Kaszomaniak"


    http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2016/07/konkurs-kulinarny-przepis-z-kasza-w.html

    Pozdrawiam,
    Kaśka

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł i cudne zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis będę musiała spróbować, a zdjęcia piękne i te ogórki mniam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. koniecznie, bo to jest pyszne. pozdrawiam.

      Usuń
  4. zrobiłam dzisiaj mężowi, wyszedł pyszny, zjadł prawie cały słoiczek. dzięki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciesze się niezmiernie. pozdrawiam.

      Usuń