sobota, 30 lipca 2016

Letni makaron z bobem

Dzisiaj lekka odsłona makaronu z sezonowym warzywem czyli bobem. Szybki, pyszny obiad, to coś co lubię najbardziej w takie ciepłe dni jak dzisiaj. Użyłam makaronu pełne ziarno Lubella, który daje uczucie sytości i zdrowego odżywiania. Czyli obiad idealny, czego chcieć więcej? Smacznego.


makaron, lubella, obiad, bób

Makaron z bobem 
  • 200 g bobu
  • 150 g boczku lub wędliny surowej lub polędwicy łososiowej
  • 2 porcje makaronu pełne Lubella farfalle pełne ziarno
  • 100 ml śmietanki kremowej 30 %
  • ser żółty starty
  • sol
  • pieprz
  • cebulka dymka
  • łyżka oleju rzepakowego



Bób ugotować, odcedzić, przelać zimną wodą i obrać z łupin.  Makaron ugotować al dente wg przepisu na opakowaniu.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Wędlinę lub boczek pokroić w drobną kostkę. Włożyć na patelnie, podsmażyć, następnie dodać makaron, bób i wymieszać całość. Podlać śmietanką, dodać starty ser, doprawić solą i pieprzem. Na koniec danie posypać cebulką dymkę drobno pokrojoną. Gotowe. Smacznego. 
  
makaron, lubella, obiad, bób


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz