środa, 3 lutego 2016

Zupa krem z pomidorów z chipsami z jarmużu

Uwielbiamy zupę pomidorową. I chyba to na blogu widać, bo to własnie jej jest najwięcej różnych odmian. Dzisiaj kolejna jej wersja, tym razem z jarmużem. Zupa jest na bazie rosołu bezglutenowego, z dodatkiem pomidorów i jarmużu, który jest zarówno zmiksowany w zupie jak i w postaci chipsów. Takie chipsy bardzo lubimy i o tej porze roku są świetną przekąską. 



Zupa krem z pomidorów z chipsami z jarmużu

  • 750 ml rosołu/wywaru drobiowego lub drob-woł (u mnie ten
  • 1 puszka pomidorów bez skórki (bez cukru)
  • gałązka selera naciowego
  • 3 pomidory świeże
  • 2 garście jarmużu
  • sól 
  • pieprz świeżo mielony
  • łyżeczka oregano 
  • szczypta chilli lub ostrej papryki
  • chipsy z jarmużu (przepis tutaj)


W garnku podgrzać bulion. Dodać obraną z nitek gałązkę selera naciowego i jarmuż. Gotować pod przykryciem 15 minut. Następnie dorzucić pomidory z puszki i pokrojone w kostkę pomidory świeże. Wymieszać, doprawić oregano, solą i pieprzem. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 10 minut. Następnie całość (razem z selerem) zmiksować na gładką zupę. Doprawić do smaku chilli lub ostrą papryką. Zupa powinna mieć konsystencje kremu. Podać z chipsami z jarmużu.

1 komentarz:

  1. super pomysł z jarmużem. wykorzystam.

    OdpowiedzUsuń