sobota, 17 października 2015

Tort tiramisu

Szukałam pomysłu na tort na swoje urodziny, który nie tylko byłby nietypowy ale i niewymagający dużo pracy. I tak trafiłam na ten tort tiramisu, który spełniał wszystko to czego szukałam. Smak, bo tiramisu uwielbiamy, prostota wykonania i nietypowy wygląd. Nie myliłam się, był pyszny, znikł do ostatniego okruszka i zaciekawił gości sposobem wykonania czyli zatopieniem w środku biszkoptów. Polecam każdemu nie tylko z okazji urodzin ale na zwykły dzień także. 




Tort tiramisu

ciasto:
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 
  • 2 łyżki kakao gorzkiego 
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego (u mnie rzepakowy)
  • 2 jajka 
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • szklanka gorącej wody 
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
krem:
  • 3 żółtka
  • 250 g serka mascarpone
  • 150 g cukru  
  • 250 g śmietany kremówki 30 lub 36%
  • ewentualnie fix do śmietany
poncz:
  • 1/2 szklanki mocnej kawy
  • łyżka amaretto lub rumu (ewentualnie spirytusu)
  • dodatkowo:
  • paczka podłużnych biszkoptów do tiramisu
  • szklanka gorącej wody 
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 
dekoracja:
  • szklanka śmietanki kremówki 30%
  • pokruszony wierzch biszkoptu

Ciasto:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. Przesiać mąkę razem z sodą, proszkiem do pieczenia i kakao. W misce ubić olej z jajkami aż powstanie jasna masa. Dodać cukier i ponownie dokładnie wszystko ubić, aż cukier się rozpuści. Wrzątek wymieszać z kawą, wlać do ciasta, dodać ekstrakt. Wymieszać. Mikser wyłączyć. Do ciasta dodać mąkę i delikatnie drewnianą łyżką wymieszać całość. Tortownice (u mnie o średnicy 24) wyłożyć dno papierem do pieczenia. Wlać ciasto i piec w 180st przez około 40 minut lub do momentu aż wykałaczka z niego wychodzi czysta. Gotowe wyjąć z piekarnika, odstawić do ostygnięcia. Ostudzone ciasto przekroić na 2 równe części. Jeśliby się góra ciasta trochę wybrzuszyła to można ściąć nierówny wierzchołek i użyć go jako pokruszonego ciasta do dekoracji. 

Krem:
Żółtka wbić do miski. Miskę z nimi ustawić nad garnkiem z wrzącą wodą, ale tak by dno miski nie dotykało wrzącej wody. Ogień pod garnkiem ustawić na minimalnie. Do żółtek dodać cukier i ubijać aż masa zmieni kolor na jasny krem. Gotowy krem wstawić na chwilę do lodówki, żeby odrobinę zgęstniała. Osobno ubić kremówkę na sztywno, można dodać do niej fix.
Do chłodnej i lekko sztywnej masy dodać serek mascarpone i ubitą śmietanę, wszystko delikatnie wymieszać. Ponownie odstawić do lodówki na godzinę.

Składanie:
W pełnej tortownicy razem z obręczą na dno ułożyć jeden blat biszkoptu. Wymieszać kawę z alkoholem. Połową ponczu nasączyć dolny blat. Przykryć 1/3 kremu. Wymieszać kawę rozpuszczalną z wrzątkiem. Każdy podłużny biszkopt zanurzać w kawie i układać na kremie, tak by go całkowicie zakryć. Ponownie całość przykryć 1/3 kremu. Na krem położyć drugi biszkopt, lekko docisnąć. Nasączyć resztą ponczu. Przykryć ostatnią częścią kremu. Całość zakryć folią i wstawić ciasto do lodówki na noc. 

Następnego dnia zdjąć obręcz. Ubić kremówkę na sztywno, obsmarować boki. Odcięty wierzch biszkoptu drobno pokruszyć i obsypać nimi cały tort.  Gotowe.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz