środa, 21 października 2015

Syrniki - rosyjskie twarogowe placuszki

Syrniki to smażone placuszki z mąki, sera białego i jajek. Podawane z kwaśną śmietaną, miodem lub dżemem. To tradycyjna potrawa kuchni rosyjskiej i ukraińskiej, popularna w krajach Europy Wschodniej, również w Polsce. Jako dziecko jadłam bardzo często takie placuszki robione przez babcie i nie wiedziałam, że są to właśnie syrniki.
To pyszne danie robi się bardzo szybko, bo wystarczy 20 minut i mamy pyszne, słodkie danie dla naszych dzieci na śniadanie, deser lub kolacje. A i dla nas z kubkiem kakao będzie to powrót do smaków dzieciństwa.


Syrniki - rosyjskie twarogowe placuszki
  • 500 g twarogu białego sera, u mnie chudy
  • 2 łyżki cukru 
  • 2 jajka 
  • szczypta soli
  • ok. 150 g mąki pszennej 
  • cukier do posypania
  • olej do smażenia 



Ser włożyć do miseczki, rozgnieść widelcem. Dodać do niego jajka, cukier i wszystko dokładnie wymieszać. Następnie dodać 3/4 mąki. Jeśli damy za dużo mąki to placuszki staną się za twarde. Część pozostałej maki wysypać na blat, omączyć sobie nią ręce. Z masy uformować kule, następnie na blacie z mąką z kuli zrobić wałek, który podzielić na niewielkie porcje. Każdą porcje brać i w rękach ulepić placuszki. Masa może być nadal klejąca, ale nie dosypywać mąki. Ma wystarczyć tyle ile jest na blacie. Placuszki smażyć na rumiano na patelni na rozgrzanym oleju.  Posypać cukrem pudrem.

 

10 komentarzy:

  1. ale apetyczne te placuszki ;) jeszcze nie miałam okazji ich spróbować także zabieram się do pracy ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bylam ostatnio w rosji I sie nimy zajadalam !!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to czas się tam wybrać i posmakować oryginalnych.

      Usuń
  3. przepyszne! zjadłam własnie ostatniego :(

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za przepis, syrniki wyszły idealne :)

    OdpowiedzUsuń