czwartek, 1 października 2015

Oszukany strogonow ze schabu

Lubie przygotowywać gulasze, szczególnie teraz, kiedy idą chłodniejsze dni to świetne rozwiązanie na pożywny, ciepły, pyszny i bezproblemowy obiad, bo jednogarnkowy. Oszukany strogonow to właśnie taki obiad. Schab nie wymaga tak długiej obróbki jak wołowina i jest w dodatku tańszy, do tego wystarczy dodać kilka klasycznych składników jak pieczarki, ogórki i mamy pełnowartościowe, pyszne, jesienne danie. Polecam.


Oszukany strogonow ze schabu
  • 500 g schabu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego 
  • 1 duża cebula
  • 1 papryka czerwona albo zielona
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g pieczarek 
  • 1 łyżka papryki słodkiej w proszku 
  • 300 ml lekkiego bulionu drobiowego 
  • 2-3 ogórki kiszone
  • 150 g kwaśnej śmietany 18%




Mięso pokroić w paski, pieczarki, paprykę i cebule w kostkę. Czosnek posiekać. Rozgrzać rondel lub głęboką patelnię na małym ogniu, wlać olej, dodać pokrojoną cebule i smażyć aż się zeszkli, dodać paprykę w proszku, wymieszać, chwilę podsmażyć. Mięso dodać do cebuli i smażyć 5 minut co jakiś czas mieszając. Następnie dodać posiekany czosnek, pokrojone pieczarki, paprykę świeżą, doprawić solą i pieprzem. Całość zalać bulionem i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu ok 30 minut. Gdy mięso będzie gotowe dodać pokrojone drobno w kostkę ogórki. Wymieszać i chwilę razem poddusić.

W misce wymieszać śmietanę i kilka łyżek sosu z garnka (dla pewności, aby śmietana się nie zważyła). Wlać do garnka z gulaszem. Całość wymieszać. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą w razie potrzeby.

  

3 komentarze:

  1. Czy zamiast śmietany mogę dać j.naturalny??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście, smak sosu będzie po prostu trochę inny.

      Usuń