sobota, 24 października 2015

Jesienna zupa cukiniowa z ciecierzycą

Pyszna kremowa zupa z cukinii na pozostałym z niedzielnego obiadu rosole, z dodatkiem ostrej pasty chili, jogurtu i ciecierzycy to propozycja na jesienny, rozgrzewający obiad. Prosta zupa, kilka składników, pyszna odmiana od typowych polskich zupa. Smakuje każdemu i zawsze. Polecam.


Jesienna zupa z cukinii z ciecierzycą
  • 1 duża cukinia lub 2 małe
  • 2 ziemniaki (takie mniejsze)
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • olej rzepakowy
  • 500-750 ml bulionu np. drobiowego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub greckiego 
  • 2 gałązki tymianku
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1/3 łyżeczki (lub więcej) pasty chilli np sambal oelek albo tabasco albo ostrej papryki
  • ciecierzyca konserwowa



Cukinię umyć i wraz ze skórką pokroić w kostkę. Obranego ziemniaka też pokroić w kostkę. Cebulę oraz czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju w rondlu, w którym będziemy gotować zupę. 
Dodać ziemniaki, po chwili cukinię i smażyć chwile razem, od czasu do czasu mieszając. Dodać tymianek, wlać bulion. U mnie bulion to reszta pozostała z niedzielnego obiadu. Gotować pod przykryciem do miękkości warzyw przez około 10-15 minut. Przyprawić zupę pieprzem, solą, pastą chilli. Jogurt wyłożyć do szklanki i rozprowadzić z kilkoma łyżkami zupy. Wymieszać z zupą, a następnie całość zmiksować, ale tak żeby czuć było lekkie grudki warzyw. Doprawić do smaku. Na koniec włożyć do zupy ciecierzycę z puszki (bez zalewy), tyle ile uważamy za stosowne. Zupę wlać do miseczki. Smacznego.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz