sobota, 1 sierpnia 2015

Curry z kurczaka z kiszonym ogórkiem

Curry to mój ulubiony gulasz na szybko. Z czym? A z tym co akurat jest w lodówce. Tym razem był w niej otwarty słoiczek domowych ogórków kiszonych i to właśnie z ogórkami powstał ten szybki obiad. Curry z mleczkiem kokosowym, papryką i ogórkami kiszonymi. I powiem wam, że było naprawdę smaczne. 


Curry z kurczaka z kiszonym ogórkiem
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • sól
  • pieprz młotkowany z kolendrą
  • cebula
  • papryka czerwona
  • 2 ogórki kiszone
  • cebulka dymka
  • 300 ml wywaru drobiowego
  • ok. 400 ml mleka kokosowego w puszce
  • łyżeczka przyprawy indyjskie curry (lub więcej)
  • chilli w płatkach w młynku do smaku (albo zwykłe mielone chilli)
  • 200 g ryżu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • natka pietruszki albo kolendra



Piersi z kurczaka pokroić na kawałki. W czasie, gdy będziemy przygotowywać curry ugotować na sypko ryż.
Cebule, cebulę dymkę i paprykę pokroić w kostkę. W szerokim garnku z grubym dnem albo np. w woku rozgrzać olej, dodać cebulę, podsmażyć. Dodać paprykę i kawałki kurczaka, posypać odrobiną soli i pieprzem młotkowanym z kolendrą. Razem wszystko smażyć ok 5 minut. Wlać bulion wymieszać. Otworzyć puszkę mleka kokosowego i wlać tyle ile lubicie, całą lub mniej. Doprawić indyjskim curry i chilli. Gotować razem 5 minut. Następnie dodać pokrojone ogórki, ponownie wszystko razem gotować przez 2 minuty. Doprawić do smaku. Podać na talerzu z ryżem, posypane posiekaną natką lub kolendrą.




1 komentarz: