poniedziałek, 13 lipca 2015

Klopsiki w sosie warzywnym

Na szybki obiad, gdy zrobi się odrobinę chłodniej polecam szybki gulasz z klopsikami w warzywnym sosie, przypominające śródziemnomorskie klimaty. Danie proste, smaczne, syte i szybko znikające z talerza. Cóż chcieć więcej.



Klopsiki w sosie warzywnym 
  • 500 gr mięsa mielonego wołowego
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • papryka czerwona
  • papryka zielona
  • sól
  • pieprz
  • kumin
  • puszka pomidorów (mogą być pokrojone lub w całości)
  • 1/2 litra bulionu np drob-wołowego
  • szczypta cukru
  • łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • garść zielonych oliwek bez pestek
  • kilka mini kolb puszki kukurydzy marynowanych
  • natka pietruszki
  • olej do smażenia



Jedną cebulę i jeden ząbek czosnku posiekać i przesmażyć na oleju. Do miski dodać mięso, przesmażoną cebulę z czosnkiem, sól i pieprz , szczyptę kuminu, dobrze razem wymieszać. Wilgotnymi rękami uformować małe kuleczki. 
Na patelni po smażeniu cebuli wlać olej, rozgrzać i partiami smażyć kuleczki na rumiano. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu. 
Cebule, ząbek czosnku i papryki posiekać w kostkę. W garnku  rozgrzać 2 łyżki oleju, zeszklić cebulę, dodać czosnek, papryki, pomidory z puszki, chwile razem smażyć, podlać bulionem, wymieszać. Następnie włożyć do garnka klopsiki, dodać szczyptę kuminu, paprykę ostrą, oregano, pokrojone na na pół oliwki i kukurydzę, przykryć i dusić razem aż składniki się połączą ok 10 minut. Dodać do smaku cukier, sól i pieprz. Wszystko posypać posiekaną natką. Warzywa w sosie mają być nadal lekko półtwarde. Osobno ugotować ryż, z którym podać danie. 


3 komentarze:

  1. ciekawy przepis ;)

    Zapraszamy do naszego sklepu internetowego z modną biżuterią i odzieżą

    www.steezy.pl - strona naszego sklepu KLIK

    https://www.facebook.com/steezyfashionshop - strona naszego fanpage KLIK

    Pozdrawiamy i przesyłamy dla wszystkich czytelników

    KOD RABATOWY: 10off

    WAŻNY NA CAŁY ASORTYMENT (10 % zniżki)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne i szybkie danie.
    Pozdrawiam
    Martyna z www.DojazdDoParyza.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. proste danie a jednoczesnie pełne klasy

    OdpowiedzUsuń