piątek, 5 czerwca 2015

Frytki z selera

Powiem szczerze, pietruszka i seler to chyba jedyne warzywa, których nie lubię, nie jadam szczególnie gotowanych, zawsze wyławiam je z rosołu jeśli ktoś mi poda pokrojone z marchewką i oblepiam nimi talerz. Nie lubię nawet ich zapachu. Tymczasem będąc na diecie zachciało nam się strasznie frytek. Wśród przepisów diety South Beach znalazł się przepis na frytki z selera. Córka mnie namówiła, mimo że bałam się jego smaku i zapachu. I co? I się znowu pomyliłam, bo od niedzieli kiedy te frytki zrobiłam pierwszy raz jedliśmy już je 3 razy i za każdym razem nam bardzo smakowały. Mężowi także. Przyprawy można zmienić wg gustu. Sosy również.  



Frytki z selera
  • 1 duży seler korzeniowy
  • 2 łyżki oleju sezamowego (lub oleju rzepakowego)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki curry indyjskiego
  • 1/2 łyżeczki słodkiej lub ostrej papryki
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
sos:
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • ząbek czosnku
  • sól
  • łyżka posiekanej mięty lub koperku 


Selera obrać ze skóry, umyć i pokroić na podłużne paski o szerokości do 1 cm. Blachę d wyłożyć papierem do pieczenia. W misce wymieszać paprykę, czosnek, sól i curry. Włożyć do miski paski selera i wymieszać z przyprawami. Wszystko wysypać na blachę, rozłożyć żeby leżały osobno. Skropić olejem. Olej sezamowy jest bardziej aromatyczny i da fajny smak. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st, i piec około 20-25 minut aż nabiorą złotego koloru. Frytki podajemy z ulubionym sosem jako dodatek do dań, np z sosem czosnkowo-jogurtowym.
Składniki sosu wymieszać. 



10 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. A można je usmażyć na patelni w oleju? Będą równie dobre?

      Usuń
    2. można na patelni ale będą bardziej miękkie i niestety tłustsze,

      Usuń
  2. Jak tylko wrócę po weekendzie do domu wypróbuję przepis! Pozdrawiam Alicja

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha, wyszły bardziej chrupiące niż jak robiłam na patelni

    OdpowiedzUsuń