piątek, 29 maja 2015

Zupa pomidorowa domowa

Prosta, pyszna, ulubiona, klasyka. Córka zatęskniła jakiś czas temu za domową zupą pomidorową, a skoro pojawiają się już pachnące tegoroczne pomidory to zrobiłam najlepszą jaką potrafię. Zapraszam.



Zupa pomidorowa domowa

  • 1 puszka pomidorów bez skórki 
  • 3 pomidory świeże
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżki oliwy z oliwek
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • sól 
  • pieprz świeżo mielony
  • natka pietruszki
  • makaron




Cebule drobno posiekać, pomidory pokroić w kostkę. W garnku podgrzać bulion. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić cebulę. Dusić aż się zeszkli. Dodać czosnek, chwilę razem podsmażyć, następnie dorzucić pomidory z puszki i pomidory świeże. Smażyć 5 minut, po czym przełożyć całość do garnka z bulionem, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 20 minut. Następnie całość zmiksować na gładąk zupę, doprawić do smaku. Na talerzu podać z makaronem i posypać natką. 

2 komentarze:

  1. Najlepsza pomidorowa jest z ryżem mojej babci :} Ale twoja również wygląda rozkosznie domowo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jedna z moich ulubionych zup :)

    OdpowiedzUsuń