piątek, 8 maja 2015

Spring rollsy czyli wiosenne sajgonki

Spring rolls, to sajgonki, ruloniki z surowego papieru ryżowego napełnione świeżymi warzywami z dodatkiem, ryb, owocami morza czy kurczaka. Tak naprawdę co się w nich znajdzie zależy od waszej kreatywności i smaku. Ich przygotowanie w domu jest bardzo proste i szybkie, mimo że wszystko wygląda skomplikowanie to nie zajmie wam wiele czasu. A przekąska jest pyszna z ulubionym sosem smakuje wybornie. Szczególnie na diecie.



Spring rollsy czyli wiosenne sajgonki 
  • papier ryżowy
  • woda 
  • surowa marchewka
  • surowy brokuł
  • jarmuż
  • ogórek zielony
  • papryka czerwona
  • wędzony łosoś
  • inne dodatki wg uznania
  • dressing paprykowy : jogurt light, 2 łyżki ajwaru
  • sos chilli z mango (gotowy)



Marchewkę ogórki, paprykę i jarmuż dokładnie umyć. Wszystkie warzywa pokroić w słupki. Brokuła porwać na małe różyczki. Łososia porwać na kawałki.
Do składania przygotować sobie miskę z letnią wodą. Każdy płat papieru ryżowego włożyć do miski, zwilżyć i położyć na desce do krojenia. Po około 1/2 minuty powinien zrobić się elastyczny i możemy zacząć składać. Na każdy na środek nałożyć po kilka pasków ogórka, marchewki, papryki, listek jarmużu, kawałek brokuła i łososia. Ścisnąć delikatnie i zawinąć jak krokiety, pamiętając o podwinięciu brzegów. Przed podaniem można każdy pakiecik przekroić na pół i ułożyć pionowo. 
Do sajgonki podać w miseczkach ulubiony sos.  Ja użyłam gotowego sosu chili z mango oraz zrobiłam drugi mieszając jogurt z ajwarem. Smacznego. 



2 komentarze:

  1. Ciekawie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam springrollsy!:)
    Są takie kolorowe i można do nich wsadzić cokolwiek się chce!
    Pozdrawiam!
    www.kornikwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń