czwartek, 14 maja 2015

Sałatka z ogórków po turecku

Ta sałatka wygląda jak nasza mizeria ale zdecydowanie ma inny smak. Przez dodatek jogurtu, mięty, czosnku jest ostrzejsza, bardziej wyrazista i idealnie nadaje się by podkreślić smak mięsa z grilla czy greckich koft czy tureckiego kebapu.  I szczerze wolę ja niż naszą polską, delikatną  mizerie. Przepis od mojej znajomej Turczynki Zorki. 



Sałatka z ogórków po turecku
  • 2 ogórki szklarniowe (długie)
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki octu winnego lub 1 octu zwykłego 10%
  • szczypta soli
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu
  • 250 ml jogurtu naturalnego (można dać grecki np o obniżonej zawartości tłuszczu)
  • 2 łyżki posiekanego świeżego koperku
  • 2 łyżki posiekanej świeżej mięty



Ogórki obrać labo umyć dokładnie i pokroić na cienkie plasterki ze skórką. Posypać solą. Odstawić aż puszczą sok. Wtedy z ogórków sok odlać a wlać sos jogurtowy. 
Sos: Czosnek drobno posiekać lub jeśli ktoś woli jak ja mocniejszy smak to przecisnąć przez praskę, dodać ocet, jogurt naturalny, wymieszać z koperkiem, miętą, doprawić pieprzem. Ogórki  zalać sosem. Sałatkę przybrać miętą. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz