poniedziałek, 18 maja 2015

Młoda kapusta w mleczku kokosowym

Nie wierzyłam że to może być dobry pomysł połączenie takich smaków, ale wpisy na innych blogach zachęciły mnie do wypróbowania go. I powiem wam że ta kapusta jest warta grzechu. Mąż mimo początkowej nieufności wyjadał ją samą z garnka. Więc warto było. Polecam. Przepis z forum Galerii Potraw.   


Młoda kapusta w mleczku kokosowym
  • 1 główka młodej kapusty
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 puszka mleczka kokosowego niesłodzonego 350 lub 400 ml
  • 1-2 łyżeczki mieszanki curry w proszku
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • sól
  • pieprz
  • koperek świeży



Kapustę umyć, przekroić na pół, a następnie poszatkować w paski. Cebule i czosnek drobno posiekać. Na dużej patelni albo w garnku rozgrzać masło, podsmażyć pokrojoną cebulę i czosnek. Dodać kapustę, mleczko kokosowe, curry, imbir, sól, pieprz. Przykryć i dusić 20 minut. Co jakiś czas pomieszać. Na koniec dodać posiekany koperek, chwilę jeszcze poddusić razem. Ewentualnie doprawić do smaku.


2 komentarze:

  1. Świetna propozycja z mleczkiem kokosowym, będę musiała spróbować przy następnej okazji ;)

    OdpowiedzUsuń