niedziela, 12 kwietnia 2015

Sernik baileys

Sernik marzenie jak pisze autorka tego przepisu z bloga Caketime i zgadzam się z nią. Jest kremowy, delikatny, z ciasteczkowym spodem i czekoladowym rozpływającym się musem. Po prostu bajka. Wypróbujcie go koniecznie.  Smacznego.




Sernik baileys

spód: 
  • 200 g herbatników pełnoziarnistych 
  • 90 g masła
  • 2 łyżeczki kakao
masa serowa:
  • 400 g twarogu potrójnie mielonego z wiaderka
  • 1/2 szklanki cukru (można ciut mniej)
  • 2 jajka L
  • 30 g mąki ziemniaczanej przesianej
  • 70 g serka mascarpone
  • 3/4 szklanki likieru Baileys (lub inny likier typu Irish Cream)
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
mus czekoladowy:
  • 200 ml schłodzonej śmietany kremówki 30 lub 36% (jeśli 30% dodać usztywniacz do śmietany)
  • 125 czekolady ciemnej (minimum 60% kakao)
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżeczki serka mascarpone w temperaturze pokojowej
  • dodatkowo 1-2 łyżeczki kakao



Spód: Masło rozpuszczamy. Herbatniki rozdrabniamy malakserem albo tłuczkiem w woreczku. Mieszamy z ciepłym masłem i kakao. Masą wykładamy spód okrągłej tortownicy (23 cm). Wstawić do lodówki na 30 min. 

Masa serowa: Piekarnik nagrzać do 150 st.C. Grzałka góra dół.
Twaróg, cukier i jajka zmiksować. Dodać mąkę ziemniaczaną i połączyć. Wlać likier i ekstrakt waniliowy, zmiksować. Dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać. Masę wylać na przygotowany, schłodzony spód, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 50-60 minut (na dno piekarnika wstawić naczynie żaroodporne z wodą). Jeśli pod koniec sernik zacznie się za mocno rumienić, można przykryć go folią aluminiową. Pozostawić do całkowitego ostudzenia w wyłączonym piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach.

Mus: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, czyli w miseczce nad garnkiem z gorącą wodą. Dodać kawę, wymieszać i odstawić do przestudzenia. Śmietanę ubić na sztywno.
Do letniej czekolady dodać mascarpone (ma być w temperaturze pokojowej) i dobrze wymieszać. Do czekolady dodać 2-3 łyżki ubitej śmietany i dobrze wymieszać, aby rozluźnić trochę masę. Następnie dodać pozostałą część śmietany i delikatnie, ale dokładnie połączyć. Mus można włożyć do lodówki na 15 minut, schłodzić i dopiero wtedy udekorować sernik, albo od razu gotowym musem udekorować zimny sernik za pomocą np. rękawa cukierniczego. Oprószyć 1-2 łyżeczkami kakao i dopiero wtedy schłodzić przed podaniem 1-2 godziny w lodówce. 


3 komentarze:

  1. uwielbiam serniki, wszystkie! zrobiłam kiedyś, któryś, z podobną, do Twojej dekoracją:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda nieziemsko pysznie!!! pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Niechby tylko ktoś postawił przede mną taki talerzyk... :)

    OdpowiedzUsuń