piątek, 24 kwietnia 2015

Kurczak cacciatore

Kurczak cacciatore to dość znana potrawa kuchni włoskiej, różnie przyrządzana w zależności do regionu Włoch. Najczęściej używa się podzielonego na kawałki kurczaka, ale ja dzisiaj zrobiłam z samych piersi. Do sosu dodaje się pomidory, oliwki, cebule, pieczarki i wino. I powiem wam, że obiad dawno nie był taki pyszny.


Kurczak cacciatore

  • 3 piersi kawałki kurczaka lub 3 udka
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku
  • białe wytrawne wino ok. 125 ml
  • puszka krojonych pomidorów
  • 4 suszone pomidory
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • kilkanaście oliwek zielone lub czarne
  • oliwa z oliwek lub olej rzepakowy
  • sól do smaku
  • pieprz świeżo mielony do smaku


Kurczaka umyć, natrzeć solą i pieprzem. Rozgrzać olej na patelni, po czym obsmażyć kawałki kurczaka na patelni. Zdjąć z patelni i odłożyć w ciepłe miejsce. Na tej samej patelni podsmażyć posiekaną w drobną kostkę cebulę i czosnek. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i pomidory suszone. Smażyć 5 min. Wlać wino, dodać pomidory, doprawić solą, pieprzem i ziołami. Gotować kilka minut, a następnie do sosu włożyć mięso. Przykryć i dusić do miękkości. Piersi ok 10 minut a udka około 30 min. Na koniec dodać odsączone oliwki, które można pokroić lub dać w całości. Posypać pokrojonymi ziołami np bazylią. Podajemy z makaronem.



2 komentarze:

  1. Kurczak wygląda bardzo smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowity, ale we Włoszech to jest II danie, a makaron podaje się jako I danie. I nie ma w nim pieczarek! http://ricette.giallozafferano.it/Pollo-alla-cacciatora.html

    OdpowiedzUsuń