wtorek, 24 marca 2015

Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim

Dzisiaj propozycja na coś co od dawna chciałam zrobić, ale jakoś nigdy się nie składało. W końcu zrobiłam, mianowicie polędwiczkę w cieście francuskim. Danie eleganckie, pięknie się prezentuje, dobrze smakuje i nie jest trudne. Dodatki można użyć takie jakie się lubi. Ja dodałam tylko warzywa ale można tez grzyby. Polecam bo na wielkanocnym stole będzie się pięknie prezentować.  


Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim
  • 1 ciasto francuskie
  • 1 polędwiczka wieprzowa ok 500 g
  • 8 szt plastrów szynki szwarcwaldzkiej
  • 50 g posiekanej kapusty pekińskiej
  • 1 szt cebula dymka
  • 1/3 papryki czerwonej
  • garść jarmużu
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • żółtko
marynata:
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka sos sojowy
  • 1 liść laurowy
  • 3 szt gałązki tymianku
  • 1 łyżeczka papryka czerwona mielona
  • 1/2 łyżeczki pieprz świeżo mielony
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 szczypta soli morskiej



Polędwiczkę opłukać i dokładnie osuszyć.
Składniki marynaty wymieszać ze sobą. Włożyć do niej mięso, obtoczyć w marynacie i odstawić do lodówki na min 2 h a najlepiej na całą noc.
Na patelni rozgrzać olej, położyć polędwiczkę i zrumienić przez 2 minuty z każdej strony. Wyłączyć. Na desce rozłożyć plasterki szynki jeden obok drugiego, tak żeby zachodziły na siebie, pośrodku położyć polędwiczkę i zawinąć ją w nie.
Kapustę pekińską i cebulę drobno posiekać. Paprykę drobno pokroić, jarmuż umyć, oderwać twarde kawałki.  Ciasto rozwinąć na papierze, położyć na środek kapustę z cebulą, paprykę i jarmuż, przełożyć na warzywa na środek polędwiczkę zawiniętą w szynką. Ciasto zawinąć dokładnie dookoła polędwiczki. Brzeg ciasta podwinąć pod spód. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Z resztek ciasta wyciąć dekoracje np listki, ułożyć na wierzchu ciasta. Całość posmarować roztrzepanym żółtkiem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec 30 minut.Wyjąć i odstawić na 5 minut przed pokrojeniem. Pokroić na grube plastry uważając, żeby nie pokruszyć ciasta. 


1 komentarz:

  1. świetny pomysł, do tej pory robiłam tak piersi z kurczaka, chętnie więc zmienię nadzienie:)

    OdpowiedzUsuń