środa, 18 marca 2015

Kapusta kiszona smażona

Smażona kapusta to klasyk, zarówno do obiadu na dzień powszedni jak i od święta. Każdy ma swój ulubiony sprawdzony przepis, mam i ja. Zapraszam na moją prostą wersję smażonej kapusty z domowej kiszonej kapusty z beczki. 

Kapusta kiszona smażona
  • 1/2 kg kapusty kiszonej
  • 1-2 cebule
  • ok szklanki wody
  • domowa vegeta do smaku lub sól
  • pieprz do smaku
  • 2 liście laurowy
  • 3 ziela angielskie
  • masło 1-2 łyżki
  • olej rzepakowy



Cebulę pokroić w kostkę. Zeszklić na patelni z olejem, przełożyć do miseczki. Kapustę odcedzić, pokroić, włożyć na tłuszcz po smażeniu cebuli, dolać trochę oleju, podsmażyć, przyprawić pieprzem, solą lub vegetą i smażyć przez jakieś 5 minut. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, wymieszać, podlać wodą i dusić około 30 minut na małym ogniu. Następnie dodać podrumienioną cebulę, masło, wymieszać, podgrzać przez 2 minuty. Doprawić do smaku. 





4 komentarze:

  1. Jej, uwielbiam kiszona zasmażaną :) Już wiem co zrobię z resztki kapusty :)
    dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam :) Jutro zrobię ! Czasem robię wg przepisu mojej prababci, taką z kaszą jęczmienną. Do gotującej się kapusty dodaję garstkę kaszy i tak gotuję, wychodzi pyszna, taka kleista i łagodna w smaku, polecam.

    OdpowiedzUsuń