piątek, 30 stycznia 2015

Kartofelkraut, ciapkapusta lub panczkraut

Dzisiaj kolejna propozycja kuchni śląskiej, często już zapomniana a szkoda bo to danie klasyka, pożywne, proste, prosto z darów ziemi, prosto od serca. Może by w wersji postnej jak tutaj, a można wzbogacić smak o dodanie podsmażonego boczku. Wystarczą trzy składniki, ziemniaki, kapusta kiszona i cebula. Zapraszam. Przepis ten oraz wiele innych możecie znaleźć w 4 numerze Magazynu Śląskiej Blogosfery MASZKETY



Kartofelkraut, panczkraut lub ciapkapusta 
  • 250 g kiszonej kapusty (np domowej
  • 500 g ziemniaków
  • 2  cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • listek laurowy
  • 3 szt ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka domowej jarzynki (tej vegety)
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • sól do smaku



Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Gotowe odstawiamy, odlewamy wodę i dokładnie rozgniatamy. 
W czasie gdy ziemniaki się gotują przygotowujemy kapustę. Kapustę odciskamy z nadmiaru soku i siekamy. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę.  Na dużej patelni albo w rondku rozgrzewamy olej, dodajemy cebule i czosnek, smażymy aż się wszystko zeszkli. Następnie dodajemy kiszoną kapustę, liść laurowy, ziele angielskie, kminek, jarzynkę i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy. Smażymy razem około 5 minut. Zalewamy całość wrzącą wodą na tyle, by zakryła kapustę. Dusimy na małym ogniu, pod przykryciem, aż kapusta będzie miękka, a woda odparuje. Raz na jakiś czas mieszamy. Całość nie powinna potrwać więcej niż 20-30 minut. 
Do ziemniaków dodajemy uduszoną kapustę, mieszamy dokładnie razem, dodając do smaku sól oraz pieprz.




12 komentarzy:

  1. pierwszy raz słyszę o tym daniu ale wygląda na bardzo proste i pożywne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I po prostu powala takie dobre chodź dodałbym boczku do całości smażonego i trochę swojskiej kiałbasy

      Usuń
  2. Nie znałam takiego dania. Brzmi bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Proste i wspaniałe danie. Z podsmażonym boczkiem jeszcze lepsze...

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale sliczny garnuszek kamionkowy! O tym daniu slyszalam od znajomej Slazaczki, ale nigdy nie robilam i nie jadlam. Czas sprobowac...

    OdpowiedzUsuń
  5. fantastyczna, prosta kuchnia :) chciałabym kiedyś spróbować jej w oryginalnym wydaniu

    OdpowiedzUsuń
  6. Do tego golonko po bawarsku i zimne piwko

    OdpowiedzUsuń
  7. Mieszkam na Śląsku w Chudowie.Mam 54 lata i przez te lata ta potrawa mi towarzyszy, wszyscy wkoło ją gotują.Polecam!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jo tyż żech je z Chudowa i my jedli ciaprowa roz w tydniu

      Usuń
    2. super to tak jak u nas, ciągle się robi i tak samo smakuje. pozdrawiam.

      Usuń
  8. Jestem z warmii u kolezanki w domu czesto to robili, teraz same czesto to robimy z dodatkiem boczku, pycha, u nas mowili na to kozibroda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o ciekawa nazwa. zapamiętam. pozdrawiam.

      Usuń