piątek, 28 lutego 2014

Muffinki z tuńczykiem

Wytrawne muffinki to prosta i szybka przekąska, nie tylko na karnawałową imprezę ale na przyjęcie niepodziewanych gości, gdy mamy mniej niż 30 minut na upichcenie czegokolwiek. Nie dość, że robi się je szybko z produktów, które najczęściej są w domu to możemy być pewni, że zaspokoją one nie tylko gusta gości ale i zapełnią ich żołądki. Bo kto nie kocha muffinek? Tym razem do muffinek trafił tuńczyk, kukurydza i ser. Z poniższej proporcji wyszło 10 szt.
A wy jakie macie sprawdzone pomysły na szybkie przekąski, gdy goście stoją u drzwi? Podzielcie się ze mną nimi w komentarzach, może coś mnie zainspiruje. 

czwartek, 27 lutego 2014

Odchudzone pączki na cydrze

Karnawał dobiega końca, dzisiaj Tłusty Czwartek i grzechem by było nie skosztować chociaż jednego paczką. Jednak te tradycyjne są zbyt kaloryczne i dla osób na diecie polecam odchudzone pączki na mące orkiszowej i polskim cydrze jabłkowym. Co wy ta no to? Skusicie się? Przepis Diany


środa, 26 lutego 2014

Mini torcik kanapkowy

Czy zdarzyło się Wam, że goście byli już w drodze a wy nadal nie mieliście pomysłu na to czym ich ugościć, co przygotowywać mając zaledwie na to 10-20 minut? A wam się wydawało ze w lodówce pustki? Jest na to rada. Szwedzka klasyka, czyli torty kanapkowe. Bo chyba każdy w domu ma jakiś chleb, kilka warzyw, trochę dodatków jak oliwki, korniszony, kilka plasterków wędliny, tuńczyka z puszki, może krewetki. To wszystko co znajdziecie w zakamarkach swojej kuchni może się wam przydać do zrobienia ekspresowej przekąski, która zaskoczy smakiem i wyglądem gości. A ze trwa jeszcze karnawał, przed nami karnawałowy weekend i jeśli nie macie pomysłu co przygotować na imprezę ze znajomymi to polecam takie wyjście awaryjne. Kilka minut i gotowe. Dodam ze robiłam takie torty i torciki na urodziny córki i swoje do pracy, spotkania ze znajomymi, a nawet przyjęcie ślubne.
A jeśli szukacie pomysłów i inspiracji na karnawałowe przekąski to zajrzyjcie na stronę mojeciasto.pl, gdzie takich propozycji jest mnóstwo.  

poniedziałek, 24 lutego 2014

Cynamonowe pączki z serka homogenizowanego

Już w ten czwartek czeka nas tłustoczwartkowe obżarstwo, jak co roku zresztą... proponuję kolejne małe pączusie tym razem obtoczone w cukrze cynamonowym. Są niezwykle szybkie, pyszne i delikatne. Wystarczy pudełko serka homogenizowanego i słodkości trafia na stół. Przepis z Wypiecz wymaluj.  


sobota, 22 lutego 2014

Schab po sztygarsku wędzony na herbacie i TVP3

Specjalnie dla programu Dej pozór schab po sztygarsku z woka wędzony na herbacie. A jak było podczas kręcenia u mnie w domu można obejrzeć na stronie TVP 3 tutaj. Milo było przeżyć coś takiego, zobaczyć jak kreci się takie programy, zwiedzić TVP Katowice, ciesze się ze autorka programu Izolda Czmok-Nowak zauważyła mnie w sieci i postanowiła gościć w swoim programie. Przeżycie było rewelacyjne. Izolda dziękuję. 


Restauracja Adria w Bieruniu w ramach tygodnia restauracji

W ramach tygodnia restauracji na stronie Groupona wybraliśmy się do restauracji Adria w Bieruniu. Wybrałam ja ze względu na fakt, że mieści się niedaleko mojej pracy, poza tym rzadko chodzimy do lokalnych restauracji i chciałam sprawdzić jaki poziom reprezentują. Ale niestety... niespodzianki nie było...


piątek, 21 lutego 2014

TVP Katowice w mojej kuchni

Trochę prywaty... wczoraj miałyśmy okazję z córką gościć w naszej telewizji regionalnej TVP Katowice, w której uczestniczyłyśmy w nagraniu programu "Poranek" zapraszając do kuchni blogowej, śląskiej-nieśląskiej. Jeśli ktoś ma ochotę obejrzeć nasze małe telewizyjne poczynania to zapraszam dzisiaj przed ekrany o 7.40 "Poranek" TVP Katowice. link do programu tutaj



Jednocześnie to nagranie było wstępem do programu sobotniego "Dej pozór", w którym to ekipa TVP odwiedziła mnie w domu, żeby skosztować schabu po sztygarsku wędzonego w woku na herbacie i porozmawiać o kuchni śląskiej w całkiem innym wydaniu. Na to nagranie także zapraszam sobota godz. 17.30 TVP Katowice. Kto nie widział może je obejrzeć tutaj


czwartek, 20 lutego 2014

Łosoś w marynacie teriyaki

Ryby na naszym stole niestety są rzadko, ale jak już są to muszą być przygotowane na tip top, a smak ich ma pozostać w naszej pamięci na długo. Tak tez było z tym łososiem. Zamiast tradycyjnie zamarynowanego i usmażonego postanowiłam że będzie miał charakter chiński. Zamarynowałam go tylko a resztę dania przygotował i wykonał mąż.. i co? i było pysznie.... 


środa, 19 lutego 2014

Strogonow z indyka - montignac

Gulasze są bardzo często podstawą naszych obiadów, dlatego i w diecie nie może ich zabraknąć. A idealne na takie danie jest mięso indycze pierś albo udziec. Ja tym razem wybrałam mięso gulaszowe z udźca i zrobiłam indyczą wersje strogonowa. I jak się wam podoba?

wtorek, 18 lutego 2014

Zupa czosnkowa montignac

Pyszna, szybka i rozgrzewająca zupa jednocześnie dietetyczna. Idealna na takie zimowo-wiosenne dni. Wystarczy kilka składników by mieć lekki tłuszczowy posiłek w naszej diecie, sycący ale nie tuczący. 


poniedziałek, 17 lutego 2014

Jabłka pod ciastem naleśnikowym - montignac

Na diecie tęskni się za czymś słodkim ale zdrowym. W takich sytuacjach trzeba robić rzeczy proste i szybkie. Takie właśnie są te jabłka, posiłek węglowodanowy, idealnie słodki, owocowy deser. Przepis z forum mm


piątek, 14 lutego 2014

Tort cieniowany z kremem na bezie szwajcarskiej

Dzisiaj Walentynki i pewnie większość z was na ten dzień szykuje swojej drugiej połówce jakąś niespodziankę. Dlatego ten wpis będzie przypominał wpis walentynkowy ze względu na kolorystykę i wygląd ale tak naprawdę to jest tort jaki przygotowałam jeszcze w styczniu na prośbę córki i jej klasy, który jako niespodziankę dali na urodziny swojej Pani Dyrektor. Niespodzianka wypaliła. Tort wyszedł całkiem atrakcyjny, aczkolwiek nie obyło się bez stresu i przy fotografowaniu lekkiego uszkodzenia dekoracji, podobno bardzo dobrze smakował a ze wygląda na dzieło różowego bobasa ze skrzydełkami i strzałą to już tak samo wyszło. Niestety nie ma przekroju bo pojechał w całości, ale możecie mi wierzyć było warto spędzić przy nim pół nocy. 
Tort składa się z dwóch biszkoptów o różnej wielkości, dolny to 24 cm a górny to 20. Przepis na kakaowy biszkopt niezawodny od mniam mniam


czwartek, 13 lutego 2014

Zupa pomidorowa z zieloną fasolką

Pomidorowa to chyba nasza ulubiona zupa, ale rzadko robię ją w jednym wydaniu i to jej chyba na blogu jest najwięcej wersji. Dzisiaj kolejna, tym razem z fasolką, gęsta i sycąca, a do tego bardzo prosta. Danie zgodne z posiłkiem tłuszczowym montignaca.

środa, 12 lutego 2014

Dietetyczny murzynek z konfitura

Murzynek w wersji dietetycznej dla głodnych słodkości na diecie. Wystarczy użyć mąki z pełnego przemiału, ominąć dodatek żółtek, cukru mimo do otrzymamy pyszne, zdrowe ciasto, jak prawdziwy murzynek. Przepis z forum diety mm . 


wtorek, 11 lutego 2014

Wyniki konkursu walentynkowego z Kamis

Po pierwsze dziękuję wszystkim biorącym udział w konkursie walentynkowym Kamis. Dziękuje za wasze cudne , smaczne, seksowne  wpisy, mile słowa. Wybór był trudny, ciężko było się zdecydować, ale wygrana osoba musi być. Ujął mnie opis tej potrawy, nic dodać nic ująć. Oto osoba, do której trafia nagroda.




Sałatka z kurczakiem w panko

Propozycja na szybką i pyszną sałatkę, idealną na kolacje i na szybki lunch w pracy. Kilka prostych składników i zwykła nudna sałatka może odzyskać ponowny blask, kulinarny blask. Dla dbających o linie kawałki kurczaka można usmażyć w piekarniku. Porcja na 3 osoby.
Do przygotowania dania użyłam Panko czyli japońskiej wersji tartej bułki, wykorzystywanej jako panierka lub wypełnienie do różnego rodzajów kotletów. W odróżnieniu od znanej w Polsce bułki tartej Panko ma lżejsze, większe i bardziej chrupiące kawałki, przez co tworzy bardziej chrupiącą i puszystą panierkę. 

poniedziałek, 10 lutego 2014

Kanapki burgery z tuńczykiem

Moja dzisiejsza propozycja to nie tylko świetne danie karnawałowe ale i szybka przekąska z wykorzystaniem tuńczyka z puszki i Smakowitej pajdy smalczyku z cebulką i jabłkiem. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie dobrym składem, naturalnym smakiem, który idealnie podkreślił smak kotletów z tuńczyka i odpowiednio natłuścił burgery. Wszystko wyszło smaczne i kolorowe.
Zapraszam na przepis, który dodaje do akcji i konkursu u Majany "Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.


niedziela, 9 lutego 2014

Kotlety z tuńczyka z sosem aioli

Rzadko w swojej kuchni używam smalcu i jego pochodnych, chyba ze robię gulasz na wzór węgierski gdzie wtedy on jest niezbędny . Dlatego gdy dostałam opakowanie nowego produktu Smakowitej pajdy Smalczyk z jabłkiem i cebulka oraz smalczyk z ziołami sceptycznie podeszłam jako do kolejnego chemicznego mixa. Nic bardziej mylnego. Przekonał mnie mąż, który nie lubi takich miksów, nie stosuje żadnych kupnych smarowideł na chleb, ale tym razem po przeczytaniu składu i spróbowaniu spałaszował pół pudełka ze świeżym chlebem. 
Smakowita Pajda smalczyk roślinny zaskoczyła mnie po pierwsze składem, bo produkt okazał się w 100 procentach roślinny bez żadnych dziwnych, chemicznych dodatków, po drugie smakiem, bo na chrupiącej bułeczce  smakował rewelacyjnie, a po trzecie świetnie się wkomponował w smak przygotowanych potraw takich jak poniższe kotlety z tuńczyka. 
Tak wiec zapraszam na przepis, który dodaje do akcji i konkursu u Majany "Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.


sobota, 8 lutego 2014

Gulasz z indyka w woku- montignac

Dieta nie oznacza jeść nudno, dlatego warto sięgać po inspiracje do kuchni zagranicznych np kuchni chińskiej i przygotowywać szybkie, dietetyczne, pyszne obiady. Tym razem w sklepie trafiłam na mięso indycze gulaszowe, które nie dość ze jest zdrowe, to szybko się przygotowuje a z dodatkiem kilu orientalnych dodatków powstał gulasz o orientalnym smaku. 
A do przygotowania dania wykorzystałam mój nowy nabytek wok Neoflam z pokrywką, który idealnie się do tego nadaje. Wpis sponsorowany.


piątek, 7 lutego 2014

Sałatka jogurtowa z piersią kurczaka

Gdy dopada nas głód szczególnie wieczorem, gdy nie mamy pomysłu na zdrową kolację albo chcemy zabrać ze sobą coś lekkiego a jednocześnie pożywnego do pracy na lunch czy obiad polecam zrobić szybką sałatkę. Wystarczy pierś z kurczaka, kilka warzyw i sos na bazie jogurtu. Szybko, smacznie i lekko. 



czwartek, 6 lutego 2014

Piersi z kurczaka po marokańsku - montignac

Dzisiaj wracamy do lekkich dań, pysznego kurczaka pachnącego orientem. Zamarynowany kurczaka w aromatycznych przyprawach , lekko upieczony to idealny posiłek zarówno dla odchudzajcych sie jak i tyn nie na diecie. Zapraszam. Przepis pochodzi z książki M. Montignac Smacznie i zdrowo. 

wtorek, 4 lutego 2014

Żenada roku czyli Ogólnopolski Festiwal Kulinarny w Katowicach

To miał być fantastyczny dzień, pełen kulinarnych doznań.... tak się pięknie zapowiadało, ze w końcu na naszym śląskim, katowickim polu miało odbyć się kulinarne wydarzenie Ogólnopolski Festiwal Kulinarny organizowany w hotelu Qubus. Wydarzenie to było szeroko reklamowane, z biletami wstępu w niebagatelnej sumie bo od 100 zł od osoby bezpośrednio u organizatora lub w mniejszej promocyjnej u pośredników. Oczekiwano prawie 2500 gości. Program był tak imponujący że wielu się zdecydowało. Ja na całe szczęście dostałam się na niego dzięki wygranym w konkursie wejściówkom, bo gdybym miała zapłacić za to co tam zastałam to sprawa chyba skończyłaby się w sądzie. Ale od początku...

poniedziałek, 3 lutego 2014

Jabłka w kajmaku

Dzisiaj powinien sie był pojawić post na temat wczorajszego Festiwalu Kulinarnego w Katowicach, ale ze relacja wymaga dużo czasu, postanowiłam że podzielę się najpierw z wami prostym, mega pysznym i niestety niedietetycznym deserem w iście karnawałowym stylu. Zapraszam. 

niedziela, 2 lutego 2014

Kurczak w curry - montignac

I znów wracamy do zdrowych dietetycznych dań. Dzisiaj obiad na bazie kurczaka i przyprawy curry, jednak jeśli macie możliwość to polecam użyć curry indyjskiego ze  sklepów z egzotyczną żywnością a nie gotowej mieszanki z popularnych firm, bo te curry mocno różnią się w składnikach i w późniejszym smaku potrawy, ale jeśli nie macie to użyjcie zwykłego curry, tez będzie dobry efekt końcowy. To danie można zjeść samo albo z warzywami jako posiłek tłuszczowy w diecie montignaca ale z kuskusem lub ryżem, gdy diety nie stosujemy. Inspiracja książka "Schudnij z Montignakiem".

sobota, 1 lutego 2014

Konkurs "Przepis na idealne Walentynki"

Moi drodzy, zapraszam na szybki konkurs z produktami firmy Kamis. Do wygrania idealny zestaw dla każdej pani domu: przyprawy i młynki.