wtorek, 30 grudnia 2014

Skrzydełka hot wings a'la KFC

Skrzydełka jak z KFC? Nic trudnego. Zapraszam na pyszne chrupiące skrzydełka, które idealnie nadają się na obiad, spotkanie ze znajomymi, przyjecie dla dzieci czy przekąskę karnawałową. W lokalu zapłacimy za nie dość sporo, tymczasem w domu za 15 zł mamy furę jedzenia dla 4 osób. 



Skrzydełka hot wings a'la KFC

mięso:
  • 12 skrzydełek z kurczaka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
ciasto:
  • duże jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2- 1 łyżeczki pieprzu cayenne (lub więcej)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
dodatkowo:

  • mąka pszenna do panierki ok 1-1,5 szklanki
  • olej do smażenia    

Skrzydełka umyć. Ze wszystkich odciąć lotki, a każde skrzydełko przekroić w stawie na dwie części. Przełożyć do miski i posypać solą, papryką oraz pieprzem cayenne. Wymieszać. Odstawić na 1h. 

Przygotować ciasto naleśnikowe: Do miski wbić jajko, dodać mąkę, mleko i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać albo mikserem albo rózgą, aż powstanie jednolite, gęste ciasto naleśnikowe z pęcherzykami powietrza.

Do miski z ciastem włożyć skrzydełka i wymieszać dokładnie, tak by każdy kawałek mięsa był nim przykryty. 
Do osobnej, głębokiej miski wsypać mąkę. W garnku z grubym dnem lub frytkownicy rozgrzać olej, tyle by wrzucone do niego skrzydełka cale się w nim zanurzyły.

Smażenie: Skrzydełka (po kilka na raz) w cieście wyjąć z miski, włożyć do miski z mąką, obtoczyć w niej, aby mąka je całkowicie pokryła i włożyć do gorącego oleju. Smażyć ok 10 minut na średnim ogniu, w trakcie przewracając na drugą stronę, aż mięso będzie miało złoty kolor i będzie usmażone w środku.
Gotowe skrzydełka wyjąć i osączyć na papierowym ręczniku. Smakują najlepiej z domowym sosem jogurtowo-czosnkowym i frytkami. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz