wtorek, 14 października 2014

Pasta z makreli z suszonymi pomidorami

Dzisiaj odmieniona popularna pasta z makreli. Wystarczy inny niż zazwyczaj dodatek np suszone pomidory a może być to nowa smaczna, ulubiona wersja starej pasty z makreli, idealna na kolację, czy przekąskę ze świeżym chlebem.



Pasta z makreli z suszonymi pomidorami
  • makrela wędzona
  • ok 4-5 sztuk suszonych pomidorów z oliwy 
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • jajko ugotowane na twardo
  • 2 ogórki konserwowe (u mnie domowe)
  • kilka kropel tabasco
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • świeżo zmielony pieprz do smaku
  • sól do smaku
  • natka pietruszki świeża



Z makreli zdjąć skórę, usunąć wszystkie ości. Oczyszczoną rybkę przełożyć do miski i rozdrobnić widelcem. Ogórki i natkę pietruszki drobno posiekać. Jajko pokroić w drobną kostkę. Wszystko dodać do miski z rybą. Suszone pomidory zmiksować z łyżką zalewy i dodać do ryby. Wymieszać wszystko dokładnie. Dodać przecier, majonez, jogurt, do smaku doprawić solą, pieprzem i tabasco, ponownie wymieszać. Gotową pastę podać ze świeżym pieczywem.


4 komentarze:

  1. Chętnie wypróbuję Twoja pastę, bo uwielbiam takie smarowidła:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zawsze jadłam troszke inną pastę z makreli:) a taką muszę jeszcze spróbowac;)

    OdpowiedzUsuń
  3. czyli już wiem co zrobię z resztką suszonych pomidorów :)

    OdpowiedzUsuń