poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Smażony ser jak z Czech

Nie ma co ukrywać że to jedno z naszych ulubionych dań, odkąd parę lat temu zawitaliśmy do Czech i pierwszy raz próbowaliśmy smażonego sera. Są to grube plastry sera zapanierowane w mace, jajku i bułce tartej, następnie usmażone na patelni w głębokim tłuszczu. Podaje się najczęściej frytkami i sosem tatarskim. Dzisiaj zatęskniliśmy za tym daniem, dlatego postanowiłam zrobić go znowu w domu. Po kilku nieudanych próbach mam patent i mogę wam powiedzieć, że od tego czasu ser wychodzi idealny. Zresztą przekonajcie się sami. 


Smażony ser jak z Czech
  • plastry sera edamskiego
  • 3 jajka
  • bułka tarta 
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
dodatki:


Ser edamski pokroić na plastry grubości ok 2 cm. Nie mogą być za cienkie, bo rozpłyną się w gorącym oleju. Jajka wymieszać z solą i pieprzem. Na drugi talerz wsypać bułkę tartą. Ser panierować najpierw w jajku, potem w bułce, czynność powtórzyć 3 razy dzięki czemu będziemy mieć pewność, że odpowiednio gruba panierka uchroni ser przed zbyt szybkim rozpuszczeniem się w oleju. Następnie ser włożyć na 10 minut do zamrażalnika,  co również zapobiegnie topieniu się sera. 
W głębokiej patelni rozgrzać olej, następnie smażyć plastry sera po 2 minuty z każdej strony do zrumienienia panierki. Jeśli zobaczymy, że bokami ser zaczyna lekko wypływać nie oznacza, że jest wystarczająco gotowy. Podać z frytkami i sosem tatarskim. 



7 komentarzy:

  1. Ojej, dla mnie - fanki serów, ta potrawa kusi niezmiernie. Aż ślinka cieknie... :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten wyciekający ser działa na moje kubki smakowe:)

    OdpowiedzUsuń
  3. to jest pyszne, tez pokochalam to w Czechach...jest tez jeszcze patent na dobre usmazenie-ser po pokrojeniu na plastry pomoczyc chwile w zimnej wodzie i dopiero panierowac (zdradzily mi to kiedys panie kucharki). pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale się głodna zrobiłam... :P Że panierowanie kilka razy to wiem, ale o mrożeniu nie słyszałam. Muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń