wtorek, 19 sierpnia 2014

Ogórki kiszone w kamionce

Obowiązkowe latem i jesienią. Bogactwo witamin i flory bakteryjnej w jednym kamionkowym garnku. Niewiele pracy, kilka dni i ogórki są gotowe, domowe, pyszne kiszone. I mimo że uwielbiamy małosolne to polecam odrobinę więcej cierpliwości, by poczekać na ich lepszą, kiszoną wersję. 


Ogórki kiszone w kamionce
  • 2 kg małych ogórków gruntowych
  • gałązki kopru
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka nasion gorczycy rozgniecionych
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • łyżka soli kamiennej na 1 litr wody
  • plaska łyżka cukru
  • liść chrzanu
  • kawałek korzenia chrzanu
  • liście porzeczki



Garnek umyć, osuszyć. Ogórki powinny twarde, świeże, zdrowe, o gładkiej powierzchni, proste (najwyżej lekko skrzywione), zielone bez skaz. Chrzan pokroić na kawałki, czosnek obrać i pokroić na plasterki. Ogórki należy umyć w wodzie, obciąć ogonki. Ogórki ułożyć bardzo ciasno w kamionkowym lub glinianym garnku, przekładając je czosnkiem, koprem, chrzanem i liśćmi porzeczki.  
Wodę zagotować w dużym garnku. Na każdy litr wody należy dodać 1 łyżkę soli kamiennej. Do gotującej się wody dodać sól, cukier, rozgniecioną gorczycę, ziele angielskie i wymieszać. Wodę trochę ostudzić, a następnie zalać ogórki. Garnek przykryć talerzykiem i obciążyć. Po 6 dniach będą gotowe. 

8 komentarzy:

  1. w kamionce wychodzą najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. u mnie pojawiła się pleśń i ogórki były miękkie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wszystko zależy od jakości ogórków, pleśń w życiu nie pojawiła się na ogórkach ani mi ani mojej mamie, a robimy je od wielu lat, no chyba że ktoś je trzyma w cieple przez 2-3 tygodnie.

      Usuń
  3. Po jakim czasie garnek należy przełożyć w chłodne miejsce i ile można ogórki trzymać w takim garnku? Czy po jakimś czasie ogórki należy przełożyć do lodówki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kiszone będą po 6 dniach, ja wstawiam do lodówki po 4 dniach trzymania w cieple na blacie. ile można trzymać nie wiem, u mnie takie ogórki w tej kamionce max 7 dni i zostają zjedzone.

      Usuń
    2. po 48h sa jako małosolne potem coraz bardziej kiszone.zalewam od razu wrzątkiem

      Usuń
  4. Witam
    Jak bardzo ostudzić wodę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ma być letnia, żeby nie poparzyć ogórków.

      Usuń