czwartek, 7 sierpnia 2014

Chleb bananowy z jeżynami

Sezon jeżyn nastał na dobre, cieszmy się nimi póki jeszcze są. Dlatego zapraszam dzisiaj na jedno z najszybszych i prostszych ciast, czyli chlebek bananowy czyli banana bread, do którego tym razem trafiły jeżyny, dzięki czemu ten słodki wypiek zyskał delikatnie kwaskowaty smak. Źródło



Chleb bananowy z jeżynami 
  • duże jajko 
  • 170 g  naturalnego  jogurtu lub greckiego  
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 szklanki  brązowego cukru 
  • 2 łyżeczki  ekstraktu z wanilii
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 
  • 1/2 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • puree  z 3 średnich dojrzałych bananów  (lub 2 dużych) 
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • około 1  szklanki świeżych lub mrożonych jeżyn (opcjonalnie malin lub jagód)
Rozgrzać piekarnik do 180 st. Foremkę najlepiej keksówke wysmarować olejem i wysypać bułką tartą. 
W dużej misce wymieszać razem jajko, jogurt, olej, wanilię, przyprawy, puree z bananów. Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą i solą, dodać do miski z ciastem i na wolnych obrotach dokładnie wymieszać. Wsypać jeżyny i delikatnie wmieszać je w ciasto.  Wlać do foremki, wierzch posypać jeżynami.  
Wstawić do piekarnika i piec przez około 40 do 45 minut aż wykałaczka wychodzi czysta. Czas pieczenia zależy od wilgotności bananów, owoców, typu pieca. 


Jeżyny 2014

4 komentarze:

  1. Wspaniały chlebek, ale bym taki zjadła.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. O, to przepis idealnie dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń