wtorek, 10 czerwca 2014

Kotlety mielone z ajwarem z grilla

Sezon na grilla trwa, dlatego postanowiłam zrobić inne niż zazwyczaj kotlety mielone, bo mielone z grilla wzbogacone smakiem bałkańskiej pasty, czyli ajwaru. Mięso lekko pikantne, soczyste, mega pyszne. Takie obiady mogłabym jeść codziennie.  

Kotlety mielone z ajwarem z grilla  
  • 500 g mięsa mielonego wołowego lub wol-wp
  • duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki ajwaru
  • sól morska do smaku
  • pieprz świeżo zmielony
  • natka pietruszki
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
dodatkowo: 
  • bułki
  • pikle


Rozgrzać grilla. Cebule i natkę bardzo drobno posiekać. W misce połączyć: mięso mielone, jajko, posiekaną drobno cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, natkę, musztardę, ajwar, bułkę tartą, sól, pieprz, wymieszać dokładnie na jednolitą masę i uformować mokrymi rękoma kotlety. 
Ułożyć kotlety bezpośrednio na grillu albo na tacce aluminiowej i usmażyć je obracając z każdej strony.
Podgrzać na grillu bułki, do każdej włożyć po kotlecie, dodać piekle jak marynowane grzybki, paprykę czy konserwowe ogórki. 


Grillowanie 2014

6 komentarzy:

  1. ja też bym mogła takie pychotki jeść

    OdpowiedzUsuń
  2. proste i świetne, a ajvar to cymesik jest;) Nabrałem smaku. Można by jeszcze spróbować z sambalem (dla hardcorowców), albo z węgierską pastą paprykową (ostatnio dorwałem na stoiskach w pasażu w gliwickim Tesco i w M1 Zabrze).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. robiłam mielone z pastą węgierską paprykową i są pycha. polecam.

      Usuń