niedziela, 4 maja 2014

Mini deser śmietanowo-kawowy

Zazwyczaj robię desery wymagające trochę więcej czasu, poświecenia, składników i prądu. Tym razem postawiłam na prostotę i szybkość. Weekend szybko mija wiec do południowej kawy postanowiłam zrobić mini deserki w kieliszkach takie na jeden kęs, których smak zdobył aprobatę męża i córki ale wielkość porcji zdecydowanie nie i następnym razem mają być w rozmiarze XXL. Do przygotowania kremu użyłam kawy Jacobs Crema Gold ze względu nas swoją delikatność, bo też te deserki wyjątkowo do filiżanki tej kawy pasują.



Mini deser śmietanowo-kawowy
  • 50 g zwykłych herbatników typy bebe 
  • 4 łyżki masła
  • 300 ml śmietany kremówki 30%
  • sos karmelowy
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Jacobs Crema Gold
  • 1/2 szklanki serka mascarpone
  • fix do śmietany
  • łyżka whisky
sos karmelowy:
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki wody
  • 40 g masła
  • 60 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%

Herbatniki rozdrobnić najlepiej używając malaksera, albo rozbić tłuczkiem w woreczku. Wsypać do miseczki. Masło roztopić i gorące dodać do herbatników, wymieszać. Masą wykleić dna kieliszków albo małych słoiczków, zależy w czym chcecie je podać. 
Ubić śmietanę kremówkę na sztywno, dodać fix do śmietany, kawę rozpuszczalną, wymieszać. Na koniec dodać serek mascarpone oraz whisky. Wszystko dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki  na czas robienia sosu.

Sos karmelowy: Cukier wsypać do garnka z grubym dnem. Dodać wodę. Na średnim gazie skameralizować cukier na złoty kolor. Trwa to ok. 5 minut. Nie mieszać w trakcie gotowania, jedynie delikatnie poruszać garnkiem. Gdy cukier będzie miał złoty kolor zdjąć z ognia i dodać masło, szybko wymieszać trzepaczką. Mieszając energicznie trzepaczką wlewać cienkim strumieniem śmietanę, by powstał jednolity, gładki sos. Będzie dość rzadki, ale gdy całkowicie wystygnie zrobi się gęsty i będzie gotowy do używania. Sos można przechowywać do paru tygodni w lodówce.

Porcje sosu ok łyżki położyć na kruchym spodzie w naszych kieliszkach.  Masę śmietanową przełożyć do rękawa cukierniczego i fantazyjnie wycisnąć na karmel. Wierzch posypać odrobiną kawy rozpuszczalnej. Wstawić na godzinę do lodówki albo podać od razu do zjedzenia. Smacznego. 



Przepis bierze udział w konkursie „Przepis na chwilę kawowej przyjemności”.

Przepis na chwilę kawowej przyjemności

9 komentarzy:

  1. wygląda obłędnie, ślinka cieknie;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląd i chyba smak wspaniały:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny i prosty deser ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają pięknie, tak elegancko :) A połączenie smaków kusi ogromnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj, jaki pyszny!! Chodzą za mną kawowe desery, teraz chodzić będą jeszcze bardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Gdzie można dostać takie małe szklaneczki

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy można przygotować dzień wcześniej?

    OdpowiedzUsuń