środa, 22 stycznia 2014

Ryba pod ananasową pierzynką

Nie samą dietą człowiek żyje... a że trwa karnawał, czas zabaw i spotkań ze znajomymi to przybronuję pyszną przekąskę na imprezowy wieczór. Nudna i smutna ryba morszczuk w panierce może zyskać niecodzienny smak w połączeniu jej z ananasem, cebulą i pikantnym keczupem. Jest idealne. Taka ryba świetnie tez sprawdzi się na "śledzika" jak i na święta. Przepis od mojej mamy.



Ryba pod ananasową pierzynką

  • 1 kg filetów z morszczuka (świeże lub mrożone)
  • 3 cebule
  • 4 krążki ananasa z zalewy
  • 3 łyżki keczupu meksykańskiego (lub innego bardzo ostrego)
  • jajko
  • mąka
  • masło klarowane
  • sól
  • pieprz


Filety osuszyć, przyprawić solą i pieprzem, opanierować w jajku i mące. Rozgrzać na patelni masło klarowane i usmażyć ryby na rumiano. Zdjąć i odstawić żeby przestygła. 
W międzyczasie cebule pokroić w drobną kostkę, ananasa także. Wymieszać razem, dodać keczup, ponownie wymieszać. Na dno miski wyłożyć porcje cebuli z ananasem, na to położyć połowę filetów, przykryć kolejną porcją cebuli, znowu filety na to, a na górę resztę cebulowego farszu. Odstawić na noc do lodówki do przegryzienia się. Pycha.


8 komentarzy:

  1. bardzo ciekawe i interesujące połączenie :) dziękuję za książeczkę, jest świetna...

    Pozdrawiam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  2. Intrygujące połączenie ananasa i ketchupu, zastanawiam się jak to może smakować. Chyba nie pozostaje nic innego, jak tylko wypróbować przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam warto , dla gości szczególnie.

      Usuń