poniedziałek, 30 września 2013

Steki z rostbefu z grilla

Sezon grillowy praktycznie zakończony, ale jeśli się ma grilla elektrycznego to można grillować przecież cały rok. Tym razem na ruszt wrzuciliśmy steki z rostbefu, w marynacie z przepisu z opakowania, w którym steki zostały kupione. Dodałam zioła żeby wzmocnić smak. Mięso wyszło kruche i delikatnie upieczone. Takie jakie lubimy najbardziej.


piątek, 27 września 2013

Ciasto jesienne ze śliwkami

Sezon na śliwki nadal trwa, dlatego ja zachęcam do przygotowania pysznego, śliwkowego ciasta z migdałami i dżemem. Ciasto jest proste i szybkie w wykonaniu i ma jeszcze jedna zaletę, mianowicie znika ekspresowo. Polecam.

czwartek, 26 września 2013

Marynowane leśne grzyby

Kończę sezon przetworów grzybami marynowanymi. Zdziwiłam się ze nic w zeszłym roku na blogu się nie pojawiło w tym temacie, bo grzybków było dużo i pólka od marynowanych maślaków się uginała. Dlatego nadrabiam ten błąd i przedstawiam wam porcje tegorocznych zbiorów. Zapraszam na marynowane leśne grzyby, gdzie do moich słoiczków tym roku wskoczyły maślaki, podgrzybki i kozaczki. Zimą nie ma nic pyszniejszego niż wyjadanie ich prosto ze słoiczka. Przepis na marynatę mojej mamy.

środa, 25 września 2013

Krupnik mojego męża

Jesień, jesień... czas na jesienne zupy, niestety. Na pierwszy ogień idzie zupa w wykonaniu mojego męża, która wychodzi mu tak pyszna jak nikomu innemu. Oczywiście gotowana jest na rosole, który ja dzień wcześniej sporządzam w niedziele na obiad, wiec ma ułatwione zadanie, ale i tak zawsze smak i konsystencja jest idealna. Mi taka niestety nie wychodzi. Ale cóż nie można być idealnym we wszystkim. Czasami męska ręka w kuchni tez się przydaje, szczególnie jeśli robi takie pyszne zupy.

wtorek, 24 września 2013

Kurczak na butelce

Tego kurczaka pewnie znacie wiec nie będę się długo rozwodziła nad jego zaletami. Jest to jeden z tych przepisów,  który jest niezawodny, który się zawsze udaje, nie wymaga od nas prawie żadnej uwagi w trakcie pieczenia. Uwielbiam tego kurczaka za jego soczystość, chrupiącą skórkę i wyborny smak. A kto go nie zna niech pędzi do sklepu po butelkę piwa i przyrządzi go czym prędzej, a nie będzie żałować.


niedziela, 22 września 2013

Sernik Ferrero Roche

Z okazji swoich urodzin postanowiłam zamiast tortu upiec sernik. Z sernikami u mnie ubogo, rzadko je robię a nie wiem dlaczego, bo ten przepis jest właśnie dowodem na to ze powinnam robić je częściej. Skorzystałam z przepisu dodanego w ramach konkursu Gellwe przez Poloniemartyne i był to bardzo udany wybór, bo sernik nie dość ze prosty to jeszcze przepyszny. Zmieniłam jedynie sama dekoracje dając kulki Ferrero Roche zamiast orzechowych wafelków. A sernik polecam warto. 


sobota, 21 września 2013

Leczo

Leczo jak zapewne wiecie to węgierska potrawa, przyrządzona z pokrojonych w cząstki składników w gęstym pomidorowym sosie. Może być daniem tylko z warzyw, a może mieć elementy mięsne jak kiełbasa, boczek a nawet klopsiki z mięsa mielonego.

Ja leczo jadam jako samoistne danie z dodatkiem chleba czy bułki, szczególnie latem i jesienią, kiedy warzywa są w przystępnej cenie. Tak przyrządzone leczo, ale bez dodatku kiełbasy spokojnie można zapasteryzować w słoikach i zostawić sobie gotowe na inne okazje zimą, ewentualnie zamrozić w pojemniczkach i odgrzać, kiedy zabraknie nam czasu na przygotowanie obiadu lub kolacji. Polecam.


czwartek, 19 września 2013

Ogórki curry

Te ogórki chodziły za mną od dawna, dlatego w tym roku w końcu postanowiłam się z nim zmierzyć. Przepis jest wypadkowa różnych przeczytanych przeze mnie w internecie. Zazwyczaj ogórki do curry się obiera, ale ja nie lubię takich miękkich plasterków, dlatego postanowiłam zostawić skórkę, żeby były lekko chrupiące. Będą smacznym dodatkiem do zimowych obiadów.

ogórki, curry, pukle, przetwory, marynowanie, bernika, kulinarny pamietnik

wtorek, 17 września 2013

Zapiekanka z tortellini i sosu mięsnego

Szybka i prosta zapiekanka. Przepis trochę na skróty, bo do robienia domowych tortellini jest mi jeszcze daleko, dlatego użyłam gotowych, ale jeśli wy umiecie to proszę bardzo, chętnie podpatrzę.  Do tego wystarczy prosty sos mięsny jak do spaghetti i może być pyszny obiad. Polecam.

poniedziałek, 16 września 2013

Polędwiczki wieprzowe na ostro

Dzisiaj propozycja nietypowa i dla mięsożerców, bo polędwiczki na ostro. Minimum składników do marynaty, szybkie smażenie a efekt powalający. Polędwiczki są pikantne, soczyste i pyszne. Nic więcej nie trzeba, obiad pierwsza klasa.


niedziela, 15 września 2013

Ciasto jogurtowe z jeżynami i kisielem

Zapraszam na bardzo pyszne, proste ciasto z jeżynami i kisielem. Zaproponowała je w ramach konkursu Gellwe Polaca Mala i był to bardzo trafny wybór, bo ciasto jest genialne. A świeże leśne owoce teraz na czasie są do niego najlepsze.
Źródło Kwestia Smaku

sobota, 14 września 2013

Pulpety z indyka w sosie pomidorowym

Az się zdziwiłam ostatnio przeglądając bloga ze nie ma na nim jednej z najczęstszych przeze mnie robionych potraw, czyli zwykłych pulpecików w sosie pomidorowym z makaronem. A ze użyłam do niego słoiczka sosu pomidorowego zrobionego z nowej partii na te zimę to umieszczenie tego przepisu było koniecznością. W końcu to prawie już klasyka, ze takie dania goszczą często na naszym stole. Zapraszam wiec na moja wersje z użyciem domowego sosu na zimę. Przepis na sos znajdziecie tutaj. 

piątek, 13 września 2013

Pikle wielowarzywne

Marynowania ciąg dalszy... tym razem zrobiłam pikle o które prosiła córka. Przepis sprawdzony, bo od koleżanki Izy z jej bloga i zawsze wychodzi idealnie. Pikle są chrupiące, kwaśne, aromatyczne. Do jesiennych obiadów niezastąpione. 


czwartek, 12 września 2013

Klops w cieście francuskim

Mięso mielone w kolejnej odsłonie. Niedawno robiłam pyszny klops wg Julii Child, tym razem mając w lodowce dodatkowo ciasto francuskie postanowiłam je wykorzystać. Jako inspiracje na metodę zawijania wykorzystałam pomysł z bloga Brulion z przepisami. I był to strzał w dziesiątkę, bo metoda zawinięcia podpieczonego mięsa w ciasto jest o wiele lepsza od zawijania go od razu. Klops jest przepyszne szczególnie na zimno, do chleba idealny jako pasztet. 


wtorek, 10 września 2013

Sernik truskawkowe serce

A oto pierwszy z trzech przepisów zrobionych w ramach konkursu Gellwe. Obiecałam, ze wybrane przepisy zrobię i przedstawię na blogu,. Miał być to co prawda jeden, ale ze przepisy fajne to postanowiłam zrobić 3 a może i 4. Jako pierwsze truskawkowe serce Magdaleny. Pyszny, lekki serniczek na zimno. 


poniedziałek, 9 września 2013

Sałatka szwedzka z ogórków

Przetwarzania cd. Ogórki nadal na topie, tym razem wyproszona przez córkę sałatka z ogórków bardzo popularna na sklepowych polkach czyli ogórki po szwedzku. Wiele jest  na nie przepisów w necie, jednak ja ufam tylko niektórym z nich i tak zaczerpnęłam proporcje na te ogórki od Pyzy, bo co jak co ale tu mogę być pewna ze będzie wszystko ok. Dlatego z czystym sumieniem polecam. Zapraszam, bo zima tuz tuz.

niedziela, 8 września 2013

Danie którego nikt nie widział

Dziś wyjątkowa propozycja, danie nad daniami, jakiego jeszcze nie widzieliście. Rzadko takie pyszności u nie goszczą.


Gulasz z pieczarkami na winie i rosti

Już zapewne wiecie ze często w naszym domu goszczą rożne gulasze. Lubię je robić, bo są niewymagające w składniki, z tego co akurat jest w domu, do tego jakieś warzywa, grzyby, a zawsze w zamrażarce leży kawałek łopatki, na wypadek gdy innego pomysłu na obiad brak. I gotowe. Dla odmiany postanowiłam gulasz podać z placuszkami rosti, są równie szybkie i pysznie chrupiące. Polecam.
Dla przypomnienia placuszki z rosti można także zobaczyć tutaj w wersji z klopsikami szwedzkimi.


sobota, 7 września 2013

Ogórki musztardowe

Czas na kolejne przetwory. Zima za pasem, dlatego warto uzupełnić nasze szafki o kilka słoiczków, które przydadzą się w chłodne, zimowe dni, zamiast biegać do sklepu po prostu sięgniemy, po coś pysznego, domowego o każdej porze dnia i nocy. Takie są właśnie ogórki musztardowe. Plusem dodatkowym zrobienia takich przetworów jest to ze kupny słoiczek takich ogórków to koszt dość spory a tu możemy mieć, więcej za wiele mniej.

piątek, 6 września 2013

Podsumowanie akcji Gotuj z Julia Child

Przez cały sierpień trwała na blogu akcja Gotuj z Julia Child. Czas na podsumowanie.

W akcji wzięło udział wraz ze mną 8 blogów tworząc 21 cudownych dan z przepisów Julii. Te osoby, które wzięły udział tak jak ja kochają jej kuchnie, odkrywają jej kulinarne sekrety na nowo. Wiem tez ze co niektórzy nawet specjalnie na te okazje zaopatrzyli się egzemplarz książki. Mam nadzieje ze będziecie co jakiś czas wracać do jej kuchni, a ja postaram się aby raz w miesiącu jej jeden przepis nadal się pojawiał na blogu. A za rok spotkajmy się znowu w jej magicznej kuchni.  
Dziękuję bardzo uczestnikom i czytelnikom i zapraszam do przyszłorocznej edycji :)



Papryki faszerowane kuskusem

Nie wiem jak wam, ale mi papryki faszerowane nigdy mi się nie znudzą szczególnie o tej porze. Zresztą teraz jest idealna pora na eksperymentowanie i faszerowanie wszelakich warzyw. Ostatnio przedstawiłam wam papryki faszerowane klasycznie, czyli mięso i ryz, dzisiaj zapraszam na papryki z mięsem, kuskusem, ostrymi przyprawami i mozzarella. Mam nadzieje, ze się skusicie bo są pyszne.

czwartek, 5 września 2013

Drożdżówka ślimaczki z jeżynami

Takiej drugiej drożdżówki to ze świecą szukać. Coś niesamowitego w smaku. Delikatna, słodka, lekka, owocowa. Dopóki są leśne owoce korzystajmy z nich i róbmy takie pyszne cuda, zima za to można wykorzystać do tego ciasta owoce mrożone i mieć namiastkę lata. Przepis od Shopgril. Zapraszam.


środa, 4 września 2013

Bakłażan faszerowany mięsem

Faszerowane warzywa to szybki i prosty obiad idealny na jesienne popołudnia. Niedawno były faszerowane papryki, dzisiaj przedstawiam wam bakłażana. Zasada jest podobna, tyle ze nie nadziewam go surowym mięsem a smażonym. Połączenie jego delikatności z mozzarella i ostrymi przyprawami to pyszne połączenie.

wtorek, 3 września 2013

Passata sos pomidorowy na zime

Kolejny przepis na przetwory z pomidorów na zimę to pyszny domowy sos pomidorowy z cebula, czosnkiem i ziołami, który gdy tylko przyjdzie nam ochota posłuży do zrobienia pysznego dania - makaronu, zapiekanki czy zupy. Pomidory w zimie nie są smaczne, dlatego polecam przygotować sobie trochę takich słoiczków a będziemy się długo cieszyć prawdziwym smakiem pomidorów, bo nawet to kupne przeciery i sosy nie oddadzą tego smaku jaki zamkniemy sami w takim jednym słoiczku.



poniedziałek, 2 września 2013

Wyniki konkursu z Gellwe i Fitella

Po pierwsze dziękuję wszystkim biorącym udział w konkursie za pyszne pomysły pyszne dania, głownie desery. Wybór był trudny, bo każdy pomysł był niezwykle inspirujący. 

Wszystko brzmiało bardzo apetycznie i naprawdę ciężko było wybrać, ale córka miała rozstrzygający głos i wybrała te przepisy, które chce ze mną przygotować, których smak ja najbardziej zainteresował. Tak więc profesjonalnie podchodząc do tematu nagrodzeni to: 

1. Seba -  za torcik z musli tropikalnego 

2. poloniamartyna -  za sernik z Ferrero Roche

3. Magdalena P. - Serowo owocowe serce

Gratuluję! 

Nagrody zostaną wysłane przez organizatorów, a ja czekam na wasze adresy, żeby je im przekazać.  Pozdrawiam.


Nowa Nestea a stewia



Nowa NESTEA Green Tea – smak brzoskwiń i 30% mniej cukru

niedziela, 1 września 2013

Moja bajka i deser z jeżynami

Dzisiejszy post pewnie was zaskoczy, ale czyż nie tego powinno się oczekiwać od bloga? Może warto raz zrobić przerwę pomiędzy kolejnymi przepisami na ciasto, zapiekankę czy zupę krem. Może warto poznać się bliżej. Może chcecie poznać moja bajkę? Bo mój blog to taka moja bajka, która spełnia moje marzenia.