Nowa Nestea a stewia



Nowa NESTEA Green Tea – smak brzoskwiń i 30% mniej cukru

Wpis sponsorowany:  

Orzeźwiający smak brzoskwiń, ekstrakt z zielonej herbaty, a przy tym aż 30% mniej cukru. Nowa NESTEA Green Tea Peach to doskonała propozycja dla osób, które dbają o dobrą formę nie tylko na wiosnę. Wszystko dzięki wykorzystaniu ekstraktu z liści stewii – słodzika pochodzenia naturalnego zawierającego... zero kalorii!

Brzoskwiniowy wariant to już trzecia propozycja NESTEA z ekstraktem z zielonej herbaty. Dzięki zastosowaniu ekstraktu z liści stewii nowa NESTEA ma aż 30% mniej cukru w porównaniu do większości innych napojów herbacianych dostępnych w Polsce.

Stewia to roślina o wyjątkowo słodkich liściach, z której ekstrakt jest słodzikiem naturalnego pochodzenia. Wśród jej licznych zalet wymienia się brak kalorii, bardzo dobrą rozpuszczalność w wodzie, odporność na wysoką temperaturę i możliwość długiego przechowywania.


Najsłodsza z roślin pochodzi z Paragwaju, gdzie była stosowana od setek lat przez plemię Indian Guarani. Od wielu wieków znana była również w Brazylii, a później w całej Ameryce Południowej. Od lat 70. XX wieku powszechnie stosowana jest w Japonii, gdzie stanowi 40% intensywnych środków słodzących. W 2008 r. jej użycie zostało dopuszczone w Stanach Zjednoczonych, a w 2011 r. w całej Unii Europejskiej. Bezpieczeństwo stewii dla zdrowia potwierdziły amerykańska FDA (Food and Drug Administration) oraz europejska EFSA (European Food Safety Authority).

W czystej postaci glikozydy stewiolowe, czyli związki pochodzące ze stewii, są średnio ok. 300 razy słodsze od cukru. Stosowanie stewii w żywieniu pozwala ograniczyć kaloryczność diety dzięki eliminacji znacznej części cukru przy jednoczesnym zachowaniu przyjemnie słodkiego smaku. Stewia jest obiecującą, bioodnawialną, naturalną, bezkaloryczną substancją słodzącą, która może być stosowana do częściowej redukcji cukru w diecie – komentuje dr hab. Wojciech Kolanowski z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, SGGW

Bardzo istotna w obecnych czasach jest dietoprofilaktyka chorób cywilizacyjnych, takich jak otyłość, nadciśnienie, cukrzyca. Pomocą w zapobieganiu oraz walce z tymi problemami jest zastosowanie środków słodzących na bazie stewii oraz wykorzystanie jej w gotowych produktach spożywczych i napojach – twierdzi Magdalena Jarzynka, specjalista ds. żywienia w Poradni Dietetycznej „Dietosfera”.


Portfolio NESTEA to obecnie siedem wariantów: trzy smaki NESTEA Green Tea – brzoskwiniowy, cytrynowy i truskawkowo-aloesowy – produkowane z wykorzystaniem ekstraktu z liści stewii, cytrynowa NESTEA Light o zerowej zawartości cukru oraz NESTEA Black Tea – cytrynowa, brzoskwiniowa i o smaku owoców tropikalnych.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger