piątek, 18 października 2013

Sałatka z kapusty chilli

Ta sałatka to wariacja sałatki, która już była tutaj wcześniej. Wykorzystałam do niej gotowy sos chilli, aby zaostrzyć smak i nadać jej innego, słodko-kwaśnego charakteru. Sałatka idealnie nadaje się do słoików na zimę, a także na co dzień na świeżo do obiadu. Warto zmieniać kombinacje warzyw, sos i tak będzie pyszny i ożywi każdą sałatkę z kapusty.


Sałatka z kapusty chilli
  • 2 kg kapusty białej
  • duży ogórek wężowy
  • 2 marchewki
  • por
  • 1/2 kg cebuli
  • 4 papryki kolorowe
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
marynata:
  • 1,5 szklanki słodkiego sosu chilli
  • 3/4 szklanki octu 10 %
  • 2 łyżki soli
  • 1 szklanka cukru




Warzywa umyć. Marchew, oskrobać, zetrzeć na grubej tarce jarzynowej. Kapustę poszatkować, cebule pokroić w półplasterki. Ogórka, pora pokroić w plasterki, a paprykę w paski. Pietruszkę drobno posiekać. Warzywa włożyć do dużej miski, wymieszać. Składniki marynaty wymieszać ze sobą, tak by cukier i sol się rozpuściła. Następnie wlać do warzyw i dokładnie wszystko wymieszać, przykryć i odstawić na 2 godziny. Po tym czasie jeszcze raz dobrze wymieszać i nakładać do wyparzonych słoiczków, wytrzeć brzegi i zakręcić suchymi czystymi nakrętkami. Dno dużego garnka wyłożyć ściereczkę, zagotować wodę, włożyć słoiki, tak by były zalane woda do 2/3 ich wysokości. Pasteryzować 15-20 minut. Wyjąć na ręcznik ewentualnie dokręcić i odwrócić do góry dnem tak pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Przechowywać najlepiej w ciemnym chłodnym miejscu.


4 komentarze:

  1. bardzo mi się podoba ta suróweczka:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zainspirowana :) Nie pamiętałam co dokładnie, ale kupiłam warzywka, poszatkowałam, a wieczorem zrobię, trochę po swojemu, tylko przyniosę słoiki z pracy :D Tak to jest jak się wpadnie w wir przetworów, nawet gdy w mieszkaniu nie ma miejsca :) Zobaczyłam przepis, "chodził za mną" i już :)

    OdpowiedzUsuń