czwartek, 17 października 2013

Czerwona kapusta marynowana

Ostatni tydzień dosyć pracowicie zleciał mi na robieniu przetworów, które wkrótce tutaj się stopniowo pokażą. Zacznę od kapusty czerwonej, której dawno nie robiłam, może dlatego ze poprzedni przepis nie był idealny. Teraz sugerując się wskazówkami koleżanki z pracy i proporcjami zalewy wyszła boska kapusta. Dzięki takim przetworom ta zima będzie na pewno udana. 

Czerwona kapusta marynowana
  • 4 kg kapusty czerwonej
  • 3 płaskich łyżek soli
zalewa:
  • 2 szklanki wody
  • 2 szklanki octu winnego
  • 3,5 szklanki cukru
  • 5 goździków

Kapustę pokroić, najlepiej poszatkować. Zasypać solą i odstawić na noc.
Składniki zalewy połączyć, zagotować, dodać do nich kapustę i razem gotować 20 minut.
Podgotowaną kapustę, jeszcze gorącą wkładać do słoików razem z zalewą, tak by wykorzystać całą zalewę, następnie wytrzeć brzegi szyjek słoików zakręcić wyparzonymi suchymi zakrętkami i pasteryzować 20 min. Gorące wyjąć, odwrócić wieczkiem na spod, przykryć i zostawić do ostygnięcia.




10 komentarzy:

  1. Marynowanej kapusty chyba nie miałem jeszcze okazji jeść. Trzeba w tym sezonie zrobić kilka słoiczków. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czekam na przepis, uwielbiam marynowaną kapustę :))))
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam właśnie dwie główki czerwonej kapusty i tak poszukuje po necie co by tu z nich zrobić ;) już chyba wiem :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. warto kilka słoiczków zrobić na zimę.

      Usuń
  4. czerwona kapuste uwielbiam pod każda postacią. Twoja musi być pyszna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czerwona to moja ulubiona. teraz będę robić ja co rok.

      Usuń
  5. a po nocy odcedzamy ta kapustę?

    OdpowiedzUsuń