środa, 4 września 2013

Bakłażan faszerowany mięsem

Faszerowane warzywa to szybki i prosty obiad idealny na jesienne popołudnia. Niedawno były faszerowane papryki, dzisiaj przedstawiam wam bakłażana. Zasada jest podobna, tyle ze nie nadziewam go surowym mięsem a smażonym. Połączenie jego delikatności z mozzarella i ostrymi przyprawami to pyszne połączenie.



Bakłażan faszerowany mięsem
  • 3-4 bakłażany (w zależności od wielkości)
  • 400 g mięsa mielonego wol-wp (albo indyczego)
  • 1 torebka ugotowanego na sypko ryżu np. basmati
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżki przecieru pomidorowego albo passaty domowej
  • 1 łyżeczka harissy w paście (albo chilli, albo innej ostrej przyprawy na bazie papryki)
  • 1/2 łyżeczki otartego oregano
  • kilka listków bazylii
  • natka pietruszki świeża 
  • sól
  • pieprz
  • cukier do smaku
  • oliwa z oliwek aromatyzowana chilli 
  • mozzarella

Bakłażany myjemy i kroimy na połówki, wybieramy miąższ, solimy i odstawiamy na pół godziny. Gdy puszczą sok płuczemy i osuszamy. Na patelnię wrzucamy drobno pokrojoną cebulkę i podsmażamy. Dorzucamy mięso mielone, przeciśnięty czosnek i miąższ z bakłażana. Doprawiamy sola i pierzem. Wszystko podsmażamy kilka minut. Następnie dodajemy ugotowany ryż, przecier lub passate, posiekane zioła, harissę, sól, cukier i pieprz do smaku. Nadziewamy farszem bakłażany, układamy na wysmarowanej tłuszczem brytfance lub naczyniu żaroodpornym. Polewamy wszystko oliwą z oliwek aromatyzowana chilli albo olejem rzepakowym dobrej jakości. Zapiekamy w piekarniku około 20-30 minut. Na wierzch na 10 minut przed końcem pieczenia kładziemy plastry mozzarelli i pieczemy aż się roztopią.





24 komentarze:

  1. bardzo lubię takie dania:) moje smaki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to tak jak ja, proste i szybkie, smaczne.

      Usuń
  2. Właśnie w najbliższym czasie też się do tego przymierzam:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam te faszerowane papryki, cukinie, baklazany. slicznie wygladaja i smakują naprawdę fajnie ;) ładne zdjęcia ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. lubię tez takie faszerowane warzywa

    OdpowiedzUsuń
  5. boski!!! uwielbiam takie dania, człowiek się najada do syta, a jednak je nieco lżej:)!

    OdpowiedzUsuń
  6. musze takiego bakłażana zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dawno nie robiłam, a taki bakłażan jest palce lizać :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam. :) Muszę kiedyś sama nadziać bakłażana :P

    OdpowiedzUsuń