poniedziałek, 11 lutego 2013

Fondant kajmakowy babeczki z płynnym kajmakiem


Pierwszy raz postanowiłam wziąć udział w akcji Weekendowa Cukiernia i nie żałuje, bo babeczki, które zaproponowała do upieczenia Kucharnia Anna-Maria są niezwykle, rewelacyjne. Fondant kajmakowy, czyli delikatne kremowe babeczki z płynnym kajmakiem. Niestety musiałam je robić dwa razy zanim wyszły idealne. Za pierwszym razem ni posłuchałam przepisu i przeciągnęłam pieczenie o 2 minuty no i kajmak się ściął. Za drugim razem piekłam dokładnie tyle ile w przepisie i wyszły cudownie półpłynne. Dziękuję za przepis i "wspólne" pieczenie. Oryginał przepisu znajdziecie tutaj



Babeczki z płynnym kajmakiem
  • masło do wysmarowania foremek
  • 2,5 łyżki mąki plus odrobina do wysypania foremek
  • 2 duże żółtka
  • 1 duże jajko
  • 1 i 2/3 szklanki kajmaku z puszki - puszka 400g
  • lody waniliowe 
  • foremki do zapiekania o pojemności ok. 120 ml 

Rozgrzej piekarnik do 210°. Foremki nasmaruj masłem i wysyp mąką. Do misy miksera wbij jajko i dodaj żółtka i ubij razem na białą kremowa masę. Dodaj kajmak, zmiksuj, aż dobrze się połączą, a następnie stopniowo dodawaj mąkę, dokładnie wymieszaj. 



Wlej porcje ciasta do foremek do 2/3 wysokości. Wstaw foremki na blachę do nagrzanego piekarnika. Piecz 10 minut. Przedłużenie czasu pieczenia spowoduje ze kajmak się zetnie i nie będzie już w środku płynny. Podawaj na gorąco z lodami, ale na zimno są równie pyszne, mimo ze diabelnie słodkie. Wyszło 6 sztuk.




24 komentarze:

  1. Co za słodki poranek! To dziś druga porcja babeczek - i to jaka! Wyszły przepięknie!
    Bardzo się cieszę, że dałaś się namówić!
    Buziaki:*

    OdpowiedzUsuń
  2. Kuszą mnie aktualnie takie małe wypieki z półpłynnym kajmakiem ;p

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak miło, że ten przepis cieszy się powodzeniem!Świetnie udały sie Twoje babeczki - mają niespotykany kształt..

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękna forma i bardzo kuszące:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Berenika, dziś jak je zobaczyłam a byłam ciekawa od wczoraj tego pustego talerza ;) to już wiem, że i ja je upiekę;) Kupuję dziś kajmak i do dzieła;) Są niezwykle kuszące i ta słodycz jest mi potrzeban, na już, na teraz!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrób koniecznie, jeśli lubicie takie mega słodkości to będziesz zadowolona.

      Usuń
  6. toz to musiała być czysta rozpusta ;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj była jedna wystarczy żeby sie zasłodzić na cały dzień.

      Usuń
  7. ach jakie to musi byc pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  8. Mam na nie ochotę straszną. Mam nadzieję, że uda mi się je zrobić jeszcze w lutym. Powiem Ci, że Twoja uwaga odnośnie tych 2 minut jest istotna, przynajmniej dla mnie. Ja zazwyczaj nie nadążam za wyłączaniem piekarnika wtedy kiedy należy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karolina tak te 10 minut to jest bardzo ważne, czasu trzeba pilnować.

      Usuń
  9. Ależ one piękne:-)i idealne:-)

    OdpowiedzUsuń
  10. W jakich foremkach piekłaś te babeczki?
    Jak myslisz mogłabym użyć silikonowych? Bo innych nie mam :(

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękna porcelana, piękna foremka i wspaniały efekt końcowy. Elegancko i kusząco. Mniam...

    OdpowiedzUsuń