poniedziałek, 1 października 2012

Wuzetka z chrupiącym kremem

Lubicie wuzetki? Pewnie tak no bo kto nie lubi jednego z najbardziej typowych polskich ciast... ciemny biszkopt, pyszna śmietana i czekoladowa polewa.. mniam... ale moja wuzetka dla odmiany ma małą niespodziankę bo jest z chrupiącym środkiem. Postanowiłam wzbogacić to ciasto o pewien dodatek, mianowicie o pokruszone batoniki ryżowe i płatki kukurydziane.. jaki był efekt? Zobaczcie sami, ale powiem wam w tajemnicy że było pyszne:) 




Wuzetka z chrupiącym kremem


ciasto:
  • 3 i 3/4 szklanki mąki
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • 4 łyżki kakao
  • 3 jajka
  • 3/4 kostki margaryny
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 słoik ciemnego dżemu (ok.250 np z owoców leśnych)
  • 1,5 szklanki mleka
masa:
  • 1 litr śmietany kremówki (36%)
  • 2 śmietan-fixy
  • 3 batoniki ryżowe w czekoladzie (moje z Biedronki)
  • niecała szklanka płatków kukurydzianych
polewa:
  • 160 g margaryny/masła
  • 2 łyżki wody
  • 4 łyżki kakao
  • 6 łyżek cukru pudru
Margarynę, cukier i jajka razem utrzeć mikserem. Wymieszać razem przesianą mąkę, sodę i kakao. Osobno zmiksować mleko z dżemem. Do utartej masy dodawać mąkę na przemian z dżemowym mlekiem aż powstanie jednolita masa. Blaszkę wyłożyć papierem wlać ciasto i piec ok. 50 min w temperaturze 180 stopni. 
Kremówkę ubić na sztywno, dodając pod koniec śmietan fixy. Schłodzić śmietanę przez pół godziny w lodówce. Batoniki pokruszyć. 
Ciasto po upieczeniu wyjąć i ostudzić. Następnie ciasto przekroić na 2 równe części. Dół włożyć ponownie do foremki. Rozprowadzić na nim polowe ubitej śmietany. Następna warstwa to pokruszone batoniki i płatki. Wszystko przykryć resztą śmietany. Na gore położyć drugą część ciasta. Wstawić wszystko do lodówki na min godzinę. 


Czekoladę rozpuścić na parze z masłem, dodać kakao i cukier puder, wymieszać. Polać wierzch ciasta, ewentualnie posypać cukrem pudrem. Smacznego!




16 komentarzy:

  1. Wow!!! Ale dawno nie jadłam:) A tu z chrupiącym kremem, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczny pomysł na klasyczna wuzetę. Wygląda przeapetycznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Taka wuzetka musi być pyszna, bo też tak wygląda :-)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny pomysł :} Ciasto wygląda bardzo apetycznie :}

    OdpowiedzUsuń
  5. podobają mi sie te niestandardowe dodatki ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. dziekuje i ciesze sie ze podoba wam sie pomysl, bo mojej rodzinie bardzo przypadl do gustu.

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam wuzetki,zawsze kupuję śmietanę 30%z Lidla do tego ciasta ale z batonikami jeszcze nie próbowałam,musi być pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  8. Nowa wersja popularnego ciasta. Chyba jeszcze lepsza niż oryginał :)

    OdpowiedzUsuń
  9. to zdecydowanie jeden z moich smaków dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  10. boski przepis! :) jem oczami :) pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam wuzetkę! A jeszcze taka niespodzianka w środku. Mniam!!

    OdpowiedzUsuń