poniedziałek, 24 września 2012

Placki ziemniaczano-kapuściane z sosem grzybowym

Idzie jesień, chłodne dni, a w lesie wysyp grzybów. I jak tu nie zrobić pysznie chrupiących placków, polanych aromatycznym sosem z leśnych grzybów. No nie da się...  



Placki ziemniaczano-kapuściane z  sosem grzybowym
  • 800g ziemniaków 
  • 200g kapusty kiszonej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • jajko
  • olej do smażenia
  • pieprz czarny mielony
  • sól do smaku
  • koperek posiekany
  • łyżka ziaren słonecznika
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • 200 g leśnych grzybów
  • 3 łyżki śmietany kwaśnej
  • łyżka masła

Ścieramy na tarce ziemniaki razem z cebulą, do tego wyciskamy czosnek. Kapustę kwaszoną odsączamy dokładnie i siekamy. Dodajemy do masy ziemniaczanej. Wbijamy jajko, dodajmy mąkę ziemniaczaną, mieszamy całość. Dodajemy sól, pieprz, część posiekanego koperku i ziarna słonecznika. Rozgrzewamy olej, porcjami wkładamy ciasto i smażymy placki.
Grzyby czyścimy i kroimy na kawałki. Na rozgrzanym maśle smażymy grzyby, sypiemy solą i pieprzem. Gdy zmiękną dodajemy na koniec śmietanę i koperek. Na placek dajemy porcję  sosu grzybowego.  






8 komentarzy:

  1. ale fajne te placuszki ;)))

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne! natchnęłam mnie:) jeszcze z takim połączeniem placuszków nie jadłam, ach ta kapsutka:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Placuszki wyglądają na bardzo smaczne i do tego te leśne grzybki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. fajny pomysł z tą kapustą w plackach - muszę koniecznie spróbować

    OdpowiedzUsuń
  5. Placki ziemniaczano - kapuściane to jedno z dań kaszubskich. U nas podaje się je z sosem pomidorowym.
    Twoje wyglądają smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dzieki, warto. ja moje tym razem robilam w sokowirowce, fajnie wyszly bo dobrze odsaczone i byly chrupiace..

    OdpowiedzUsuń