sobota, 1 września 2012

Papryki faszerowane chilli con carne

Trwa sezon ana faszerowanie warzyw w tym najpopularniejszych chyba u nas papryk. Moja propozycja tego dania tym razem jest inna niż zazwyczaj, postanowiłam nadziać je farszem  meksykańskim chilli con carne, dodatkowo zapieczone w piekarniku i podane na sałacie z vinegrette. 




Papryki faszerowane chilli con carne

  • 2 łyżki oliwy 
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 1 czerwona cebula
  • 1 biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • mała papryczka chilli
  • 1 łyżeczka przyprawy kmin rzymski (kumin) w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • puszka pokrojonych pomidorów
  • 1 duża czerwona papryka
  • 4 łyżki passaty pomidorowej
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli w zalewie odsączonej z zalewy
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 6 żółtych papryk
  • szklanka startego żółtego sera
  • mieszanka sałat
sos:
  • 3 łyżki  wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 i 1/2 łyżki czerwonego octu winnego
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • łyżeczka czerwonej papryki ostrej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 łyżeczki soli


Na dużej patelni z przykrywką rozgrzewam olej i szkle cebule drobno posiekane, dodaje czosnek drobno posiekany i chilli, kmin rzymski i oregano i mieszając smaże przez minutę. Dodaje mięso i smażę mieszając.    Dodaje pomidory z zalewą i passatę. Następnie paprykę pokrojoną w kostkę i doprawiam solą oraz pieprzem. Przykrywam i gotujemy przez 20 minut od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodaje fasolę, kukurydzę i chwilę razem gotuję.  
Żółte papryki przekrawam wzdłuż na pół. Nadziewam chilli i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st na 20 minut. Następnie wyjmuję, posypuję startym serem i ponownie zapiekam jeszcze przez 10 minut. 
Przygotowuję  sos. Łączę wszystkie składniki w słoiku, przykrywam szczelnie i mocno wstrząsam.  Porcję sałaty wykładam na talerz, polewam sosem, na wierzch wykładam po papryki. Posypuję z wierzchu kukurydzą  i pokrojoną papryką, dekoruję ziołami.






17 komentarzy:

  1. kubki smakowe szaleją!

    zapraszam do nas: http://selonkm.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy pomysł - muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  3. Przedni pomysl. Uwarzywnilas to danie:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super, papryki wyglądają rewelacyjnie:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chciałam Cię powiadomić, że nominowałam Cię do Versatile Blogger Award. Od dawna jestem Twoim fanem. Pozdrawiam:-)

      Usuń
  5. Nominowałam Cię na moim blogu: http://krainaroznychsmakow.blogspot.com/2012/09/versatile-blogger-award.html

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam! Jest teraz godzina 22 a ja bym z chęcią chociaż jedną taką zjadła nie zważając na późną porę :)

    OdpowiedzUsuń

  7. Witam. Nominowałam Twój blog do wyróżnienia Versatile Blogger Award. Jest to rodzaj łańcuszka nominującego ciekawe blogi.
    Pozdrawiam, Ewa :)

    OdpowiedzUsuń
  8. nie dość że pysznosci to jeszcze pieknie podane :)

    OdpowiedzUsuń
  9. dziekuje bo to danie bylo tak spontaniczne ze az mi sie nie chce wierzyc ze tak fajnia wyszlo.

    OdpowiedzUsuń
  10. Rewelacyjny sposób podania tego dania!

    OdpowiedzUsuń
  11. Super pomysł, bo nie dość, że lubię chilli con carne, to jeszcze znajduje się w zapiekanej papryce. Taka letnia wersja, bardzo fajnie :)
    Przy okazji dziękujemy za nominację, my na razie się wstrzymujemy, trudno nam wybrać we dwie kilka blogów.
    Pozdrawiam, Tosia :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetny pomysł, nigdy nie wpadłem aby nadziać chilli paprykę. Tortilla, naleśnik, cukinia - już zostały nadziane, czas na paprykę :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. ......wyglądają pięknie i zapewne tak pysznie smakują.....pozdrawiam......:)

    OdpowiedzUsuń