sobota, 4 sierpnia 2012

Kurczak w marynacie ze spirytusem

Przepis na tego kurczaka znalazlam w cotygodniowej gazetce Biedronki. Kurczak jak kurczaka, ale  skladnik w postaci spirytusu mnie zaintrygowal dlatego postanowilam go zrobic, oczywiscie delikatnie modyfikujac marynate. Kurczak jest aromatyczny, soczysty ale co tak naprawde dodatek spirytusu w nim zmienil to nie mam pojecia. :)


Kurczak w marynacie ze spirytusem
  • ćwiartki z kurczaka
marynata:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżki oliwy z oliwek pepperoni
  • łyżka cukru brazowego
  • sok z 1/2 limonki
  • zabek czosnku posiekany
  • łyżeczka soli i pieprzu
  • łyżka spirytusu
  • łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • gałązki rozmarynu

Składniki marynaty wymieszaj razem. Natrzyj nią kurczaka i odstaw na 1h w chłodne miejsce. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 oC. Natępnie ułóż kurczaka w naczyniu żaroodpornym polej marynata. Piecz przez 20 minut w temperaturze 200 oC, potem zmniejsz temperaturę do 170 oC i piecz przez kolejne 40 minut.





11 komentarzy:

  1. Ciekawe. Jeszcze nie próbowałam dodawać spirytusu do marynaty...

    OdpowiedzUsuń
  2. Dodatek spirytusu co najmniej interesujący. Nie mam pojęcia, co może zmienić w smaku... Zaciekawił mnie ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na smak chyba nie wplynal bardziej na kruchosc.

      Usuń
  3. Ciekawy dodatek:) Ja jednak wolę dodać wino:) No i masz moje ulubione foremki do zapiekania:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. coz nie ukrywam ze foremki Duki sa boskie:)

      Usuń
  4. Dodatek spirytusu bardzo intrygujący. Ciekawe tylko jak wplynął na walory smakowe :-) Trzeba wypróbować. pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na smak chyba nie wplynal bardziej na kruchosc. za to sos byl pyszny jaki sie wytworzyl z marynaty i kurczaka.

      Usuń
  5. kurczak wygląda wspaniale i ta chrupiąca skórka, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  6. ooo ze spirytusem? brzmi ciekawie a wygląda genialnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Też mnie zaciekawł ten dodatek, tylko może mało czuć różnicę w smaku z powodu tylko jednej łyżki? :) Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mozna sprobowac dac wiecej, bedzie na rauszu:)

      Usuń