niedziela, 24 czerwca 2012

Karaibskie szaszłyki

Szybka sałatka a może przystawka, w każdym razie pysznie, zdrowo i kolorowo dla wszystkich którzy marzą jak ja o pięknych, słonecznych Karaibach... 




Karaibskie szaszłyki
  • 8 krewetek królewskie
  • 2 plastry świeżego ananasa
  • liście salaty karbowanej
  • 2 łyżki kukurydzy 
  • 4 kapary
  • łyżka oleju sezamowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka soku pomarańczowego
  • 1/2 łyżeczki cukru brązowego
  • listki bazylii tajskiej
  • papryczka chilli
Połączyć sok z cytryny, pomarańczy, sos sojowy, brązowy cukier, olej sezamowy, posiekane listki bazylii tajskiej, kukurydzę i włożyć do tego krewetki i marynować przez 30 minut. Ananasa obrać. Sałatę porwać na kawałki. Wyjąc krewetki z marynaty i obsmażyć razem z ananasem na rozgrzanym grillu lub na patelni grillowej przez 3 minuty. Ananasa pokroić na kawałki. Na szpadki nadziać na przemian ananasa, krewetkę, ananasa i krewetkę, na górę dać po kaparze.Ułożyć na sałacie. Obsypać wyjętą z marynaty kukurydzą, papryczką chilli drobno posiekaną,  skropić oliwą z oliwek i chilli. Udekorować bazylią tajską. Porcja dla 2 osób.



9 komentarzy:

  1. smakowita przekąska:) idealna na letnie dni

    OdpowiedzUsuń
  2. Smaczny pomysł na przekąskę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. oj tak, marzy mi się karaibski klimat, fajna przekąska:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. wspaniała, słoneczna przystawka z moimi ukochanymi krewetkami :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Alę tu elegancko, aż mi się zachciało wyjść do restauracji, albo lepiej, zrobię sobie taką sałatkę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. dzieki fajnei ze wam sie spodobalo.

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo elegancko to wygląda i na pewno świetnie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń