sobota, 12 maja 2012

Juppi są szparagi a z nich zupa krem

W końcu są i u mnie! Sezon szparagowy czas zacząć. A zaczynam od cudnie zielonego kremu ze szparagów. Delikatny, lekki przepyszny. Nic więcej do szczęścia mi nie potrzebne.  




Krem ze szparagów zielonych
  • pęczek zielonych szparagów
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 l bulionu warzywnego
  • 4 łyżki gęstej śmietany 
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • grzanki z białego pieczywa
Szparagi umyć i odkroić twarde końcówki, pokroić na części. Główki odciąć, wrzucić do gotującego się bulionu na minutę, żeby się tylko zblanszowały, wyjąć i zostawić do ozdobienia zupy na talerzach. Resztę szparagów pokroić, dodać do bulionu i gotować na wolnym ogniu aż zmiękną.
Cebulę i czosnek obrać, posiekać i zeszklić na maśle. Dodać do ugotowanych szparagów. Doprawić do smaku solą, świeżym pieprzem, szczyptą gałki, gotować 5 minut. Następnie dodać śmietanę i całość zmiksować, po czym przetrzeć przez sitko, żeby pozbyć się pozostałych włókien, jeśli są nadal po miksowaniu. Ozdobić przygotowanymi wcześniej główkami szparagów. Można doprawić jeszcze śmietaną do smaku. Podawać z grzankami  zrobionymi z białego pieczywa, upieczonymi na suchej patelni. Gotowe !









10 komentarzy:

  1. Uwielbiam zupy-krem, takiej jeszcze nie próbowałam więc na pewno zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. no to ja sie przyznam że nie jadłam nigdy szparagów :))))

    OdpowiedzUsuń
  3. o tak, krem ze szparagów to jest to :)

    OdpowiedzUsuń
  4. rabarbar albo szparagi...oj czuje ze jestem do tylu z gotowaniem....

    OdpowiedzUsuń
  5. i za mną łazi jakaś szparagowa zupa - zrobię trochę dla siebie bo małżon jakoś nie przepada

    OdpowiedzUsuń
  6. U mnie było w wersji light - bez śmietany i zamiast masła był olej rzepakowy - bo zdrowszy i bogatszy w omega-3. I było pysznie! Dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń